Afbeelding
Eigen foto

Zwolle Unlimited wordt Festival Het Tussenland en verhuist naar Ter Pelkwijkpark

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Veranderingen op til bij Zwolle Unlimited, de vaste waarde in de Zwolse festivalagenda in het eerste weekeinde van juni. “We waren Zwolle Unlimited, we worden Festival Het Tussenland en we verhuizen naar het Ter Pelkwijkpark. Maar we blijven in het eerste weekeinde van juni. Om precies te zijn van 3 tot en met 5 juni”, vat festivaldirecteur Rob Bults de veranderingen samen.

Festival Het Tussenland is de nieuwe naam voor het evenement dat voor Corona nog Festival Zwolle Unlimited heette. Bults: “Het bestuur en de artistieke leiding van Zwolle Unlimited zagen hoe, als gevolg van corona, de nadruk kwam te liggen op de waarde van de eigen omgeving en de waarde van verbinding met de gemeenschap waarin we leven. Daarin willen we verantwoordelijkheid nemen. Zwolle Unlimited werd omgevormd tot Festivalplatform Zwolle Unlimited waarmee we jaarrond in Zwolle allerlei verbindende festivals zullen gaan organiseren. Festival Het Tussenland is in deze jaarcirkel de groeidiamant.”

Vaste vrienden

Zwolle Unlimited, nu Festival Het Tussenland, werkt traditiegetrouw nauw samen met andere evenementenorganisatoren in de stad. En dat blijft zo, vertelt Bults. “De finale van Straatmuzikantenconcours Draadloos van de HESZ blijft op Tussenland. De Boekenmarkt blijft op zondag 5 juni gehouden worden en houdt haar vaste stek aan de Thorbeckegracht. Ons Festival Nemia blijft op de kindermiddagen de programmering verzorgen. Verder krijgen we er het Zwolle Designfestival bij, een walhalla voor vintage liefhebbers. En het eetevenement Van Riek Tot Vork sluit aan op zaterdag 4 juni.”

Andere events

Jaarrond organiseert Festivalplatform Zwolle Unlimited behalve Tussenland ook nog het Wereldberoemde Verhalenfestival, Ik Toon op de stoep, de Midwinterspooktocht en vele audiotours. Het is bovendien artistiek en facilitair verantwoordelijk voor cultuureducatiefestival Woest van Stadkamer. Er staat voor de winter een nieuw audiovisueel evenement op de planning om de jaarcirkel te sluiten. Kijk op de website van Zwolle Unlimited www.zwolleunlimited.nl om meer te lezen.

Nieuwe plek

Het festival was het grootste deel van de afgelopen dertien jaar te vinden aan de Thorbeckegracht, voor Productiehuis De Verhalenboot, en op het Broerenkerkplein achter Waanders In de Broeren. “Als gevolg van de coronarestricties hebben veel horecagelegenheden hun terras kunnen uitbreiden, en dat blijft zo”, vertelt Bults. “En dat begrijpen we natuurlijk. Ook zijn er vaste elementen geplaatst op het veld naast het Pannenkoekschip. Dit alles zorgt ervoor dat de terreinen niet meer te gebruiken zijn zoals voorheen. Daarom hebben we gekozen voor het veel ruimere Ter Pelkwijkpark.”

Tipje van de sluier

Het programmeursteam van Tussenland heeft als vertrekpunt voor de artistieke invulling de volgende vraag genomen: “Welke verhalen moeten verteld worden in deze tijd? Na deze jaren? Ze hebben díe storytellers, muzikanten en circusartiesten uitgenodigd, die deze vraag weten te beantwoorden. En zo is er een caleidoscopisch geheel ontstaan van vertellers, muzikanten en circusartiesten uit Engeland, Schotland, India, Ethiopië, Zweden en Duitsland die acte de présente geven in het eerste weekeinde van juni in Zwolle. Bults: “We zullen binnenkort het programma publiceren, maar ik kan nu alvast wel zeggen dat ik heel blij ben met de manier waarop er invulling aan deze vraag is gegeven. De ene artiest zegt: de wereld heeft meer dwaasheid nodig om de machthebbers een spiegel voor te houden en te reflecteren op wat er gebeurt; de ander diept eeuwenoude verhalen op om de actualiteit van vandaag te duiden; weer een ander legt zijn oor te luisteren tegen de stoep van zijn stad en schrijft over wat hij daar hoort.”

Luisteren naar elkaar

Festival Het Tussenland heeft van oudsher een rijke traditie in storytelling. Dat blijft zo. Maar ze wil zich nog meer dan voorheen inzetten voor een samenleving waarin mensen zich verbonden voelen met elkaar en met hun omgeving. Bults: “Steeds komt het daarbij terug op luisteren naar elkaar en vertellen aan elkaar, meebewegen met elkaar. Culturele verbondenheid noemen we dat. En dat is waar wij ons als Festival Het Tussenland voor inzetten”. Het programma van Festival Het Tussenland wordt binnenkort bekendgemaakt op www.festivaltussenland.nl.