Marcherende VeVa-studenten van Deltion College.
Marcherende VeVa-studenten van Deltion College. Eigen foto

Deltion-studenten VeVa marcheren vrijdag 17 juni door Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Deltion-studenten VeVa (de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap) marcheren vrijdag 17 juni door Zwolle. 

‘VeVa Marcheert’ is een landelijk initiatief. Bijna tweeduizend VeVa-studenten van zestien verschillende ROC’s zullen die dag flink op de proef worden gesteld met uiteenlopende fysieke uitdagingen. Lokaal, in stedelijk gebied, door bos of over strand, en met of zonder bepakking. Maar in ieder geval langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van onze vrijheid – en waar mogelijk voorzien van de uitleg van een veteraan.

De studenten vragen met VeVa Marcheert aandacht voor het belang van het militaire vak. Tegelijk kondigt het de Veteranendag aan die de week erna op de nationale agenda staat.

De 160 Deltion-studenten Veiligheid en Vakmanschap lopen twee routes door Zwolle. De studenten van de opleiding Grondoptreden marcheren een route van 19 kilometer en de studenten VeVa Beveiliging, Logistiek, Techniek en Zorg een route van 15 kilometer. Beide groepen komen rond 12.00 uur aan bij het oorlogsmonument in het Ter Pelwijkpark. Daar worden ze in vier groepen opgedeeld en krijgt elke groep een onderwijs-leergesprek met een veteraan van Vereniging Veteranen Zwolle. Dit zal gaan over het verleden, maar is ook gericht op het heden, zoals de situatie in Oekraïne en de toekomst van de student binnen Defensie. Om 13.15 uur houdt Kolonel van den Berg een appèl en reikt hij de eerste challenge-coins uit aan de jongste en oudste student.

Studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren zich op een loopbaan bij onder andere Defensie en leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de corona-pandemie of bij de overstromingen in Limburg. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland.