Afbeelding
Eigen foto

Studenten Deltion College winnen derde prijs in landelijke challenge voor circulair en ecologisch bouwen

Algemeen

ZWOLLE - Studenten Deltion College hebben de derde prijs gewonnen in een landelijke challenge voor circulair en ecologisch bouwen.

De opdracht voor deze zogenoemde Hibertad Challenge 2022 bestond uit het ontwerpen van een energieneutrale tussenwoning met zoveel mogelijk losmaakbare ecologische materialen en met zo min mogelijk installaties.

Er is een schreeuwend tekort aan woningen in Nederland. Koopwoningen zijn onbetaalbaar en er zijn soms jarenlange wachtlijsten voor huurwoningen. Er wordt gesproken over een doelstelling van 1 miljoen nieuwe woningen in tien jaar. Hierop spelen verschillende grote bouwbedrijven al in. Er zijn huizen/woning-fabrieken waar honderden woningen per jaar zullen worden gebouwd.

Juist nu is het dus belangrijk om de toekomstige woningen te laten voldoen aan de eisen van de toekomst. Vanaf 2050 moet Nederland circulair zijn en omdat woningen lang meegaan hebben die nu dus al enorme impact op de circulariteit van de toekomst.
Eén van de belangrijkste aspecten van circulair bouwen is de losmaakbaarheid. Hoe zorg je dat over tig-jaar als de woning gesloopt wordt, de materialen die nu gebruikt worden, weer opnieuw kunnen worden gebruikt met zo min mogelijk inspanning en CO2 belasting?


Eigen foto

Stichting Hibertad organiseert de challenge waaraan jaarlijks tien ROC’s met de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw meedoen. In een spannende finale in Perron038 in Zwolle haalden de studenten van Deltion College de derde prijs binnen. De studenten scoorden goed met een losmaakbare constructie van hout met hennepvezel isolatie, een zonne-schoorsteen voor passieve ventilatie.