Frank Brilman toe, van stichting de Zwolse Haringparty, en Harold van Riessen van welzijnsorganisatie WijZ.
Frank Brilman toe, van stichting de Zwolse Haringparty, en Harold van Riessen van welzijnsorganisatie WijZ. Foto: Joost ter Bogt

Rotaryverenigingen zamelen met haringparty geld in tegen eenzaamheid bij ouderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Joost ter Bogt)

ZWOLLE -  Eenzaamheid bij ouderen is een onverminderd groot probleem sinds de coronacrisis. Om Zwolse ouderen die eenzaam zijn een hart onder de riem te steken, zamelen de drie rotaryverenigingen van Zwolle tijdens hun jaarlijkse haringparty op 22 juni geld in met een veiling. Dat geld gaat gebruikt worden voor een uitgebreide lunch eind september. “Daar kunnen ouderen die dat leuk vinden naar toe komen om anderen te ontmoeten”, vertelt Harold van Riessen van welzijnsorganisatie WijZ, betrokken bij de inzamelingsactie.

“Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, dat breed speelt. Ook in Zwolle”, vertelt Van Riessen. “Het speelt niet alleen bij ouderen”, voegt Frank Brilman toe, voorzitter van stichting de Zwolse Haringparty, “maar als je werk wegvalt, of je partner komt te overlijden, kan eenzaamheid om de hoek komen.” 

Van Riessen vertelt dat ze dat bij WijZ vaak merken. “Dat zien we bij ouderen die bij ons komen sporten, maar ook bij ouderen die bijvoorbeeld in onze buurthuizen komen eten, of die op een andere manier met ons in aanraking komen.”

De haringparty is een jaarlijks terugkerend feest voor zakelijk publiek. Bedrijven uit Zwolle nodigen hun zakelijke contacten uit voor een avond vol eten, muziek en feest. 

“Maar om er naast een feest ook iets maatschappelijks van te maken, hebben we besloten geld in te zamelen voor dit doel”, vertelt Brilman. “Veel gasten kunnen gratis naar het feest komen omdat hun zakenrelatie ze trakteert. Dan kun je toch wel verwachten dat ze wat overhebben voor het goede doel?”

Alle bezoekers van het feest kunnen voorafgaand en tijdens het feest dukaten kopen om mee te doen aan verschillende veilingen die worden georganiseerd. “Dan kan je bijvoorbeeld denken aan een rondje oldtimer rijden door de stad, of aan een uitgebreide lunch op een leuke locatie”, vertelt Brilman over de prijzen die tijdens de veilingen te winnen vallen. 

Ook wordt er een vaatje Hollandse Nieuwe geveild, de activiteit waaraan het festijn zijn naam de danken heeft. “Dat leverde vorige edities veel op”, zegt Brilman.

Bij WijZ zijn ze ontzettend blij met de inzet van de rotaryverenigingen uit de stad, vertelt Van Riessen. “Tijdens de week van de eenzaamheid in september kunnen we het geld erg goed gebruiken, en dat gaan we dan ook zeker doen. Hoofdzakelijk om de lunch te organiseren waar ouderen zich voor kunnen aanmelden, maar eventueel ook voor andere activiteiten die we die week gaan organiseren.”

Bij de lunch, die plaats zal gaan vinden op het terrein van het Deltion, kunnen naar verwachting tweehonderd mensen aanwezig zijn. “We zetten hoog in, maar we hopen ook dat het een enorm succes gaat worden”, besluit Van Riessen.