ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat tijdelijk vluchtelingen opvangen op de riviercruiseschip MS Saxonia in de Prinses Margriethaven bij Holtenbroek. Het gaat om crisisopvang van 84 mensen voor maximaal vijf weken. © Pedro Sluiter Foto
ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat tijdelijk vluchtelingen opvangen op de riviercruiseschip MS Saxonia in de Prinses Margriethaven bij Holtenbroek. Het gaat om crisisopvang van 84 mensen voor maximaal vijf weken. © Pedro Sluiter Foto Foto: Pedro Sluiter

Komst van vluchtelingenboot in Holtenbroek verschillend ontvangen door bewoners

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - In de Prinses Margriethaven in Holtenbroek ligt sinds vorige week riviercruiseschip MS Thurgau Saxonia. Dat schip, normaal voor de pleziervaart, dient tot 1 oktober als noodopvangplek voor 84 mannelijke asielzoekers. Vorige week dinsdag hield de gemeente in samenwerking met een aantal betrokken partijen een bijeenkomst op het schip voor omwonenden en andere belanghebbenden. “De spanning in Ter Apel moet opgelost worden”, zei burgemeester Peter Snijders tijdens een officiële toespraak aan het begin van de avond.

Het Nederlandse asielsysteem piept en kraakt. In Ter Apel in de provincie Groningen, de enige plek in Nederland met een aanmeldcentrum voor vluchtelingen die in Nederland asiel willen aanvragen, hebben afgelopen tijd veel nachten honderden mensen buiten moeten slapen, omdat het aanmeldcentrum de toestroom van mensen niet aankon. 

In het hele land zijn te weinig plekken om alle vluchtelingen te huisvesten. Bij veiligheidsregio’s ligt dan ook de opdracht vanuit het rijk om te zorgen voor meer opvangplekken.

Gemeente Zwolle kreeg vanuit Veiligheidsregio IJsselland de opdracht meer plekken te realiseren. Verschillende mogelijkheden zijn bekeken, vertelt burgemeester Snijders tijdens de bijeenkomst. Ook bijvoorbeeld opvang in gymzalen. Uiteindelijk is het, onder meer om veiligheidsredenen, het schip in de Margriethaven geworden.

Reacties lopen uiteen

De reacties van omwonenden op de komst van het schip lopen uiteen tijdens de bijeenkomst op het riviercruiseschip. “De sfeer hier is de laatste tijd erg gespannen”, vertelt een buurtbewoner die anoniem wil blijven vanwege die spanning. “Ik ben bang voor overlast door de komst van het schip. Er is nu namelijk al veel geluidsoverlast in de wijk, met name in de nacht. Ook mijn kinderen hebben daar last van.” Op de vraag of hij snapt waarom het schip er komt, is zijn antwoord duidelijk. “Ik vind zeker dat er wat moet gebeuren. Er zijn grote problemen momenteel.”

Claudia Conijn, ook woonachtig in de buurt van het schip, is op de bijeenkomst afgekomen omdat ze wil laten zien dat er juist bewoners zijn die positief over de komst van het schip denken. “Ik heb zelf gewerkt als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp in Griekenland en meegemaakt hoe dat gaat. Ik hoorde dat hier misschien zou worden geprotesteerd door tegenstanders, dus daarom ben ik hier. Ik wil laten zien dat ik er niet tegen ben.”

Een andere vrouw, die ook “absoluut niet” met haar naam in de krant wil, vindt de komst van het schip ook geen probleem. “Er werd me gevraagd of ik het niet eng vind als er mensen over straat zouden lopen in de nacht, omdat ik alleen woon. Maar dat gebeurt nu ook. Wat maakt het dan uit wie daar loopt?”

“Veel beter dan een gymzaal”

Veiligheidsregio IJsselland is blij met de komst van het schip, vertelt Lizette Tijink, namens de organisatie aanwezig tijdens de bijeenkomst. “Het is vele malen beter dan crisisopvang in een gymzaal, zoals in Nieuwleusen het geval was. Op een boot zijn kamers en hebben vluchtelingen privacy.” 

De zorg van omwonenden voor mogelijk overlast door de komst van de asielzoekers, hoopt ze tijdens de avond weg te kunnen nemen. “In Nieuwleusen, waar de vluchtelingen eerst verbleven die nu hier komen, ging het super goed. Daar waren bewoners eerst ook bezorgd. Maar nu de vluchtelingen daar weg zijn, zijn er zelfs bewoners die zich bezorgd afvragen waar ze heen gaan. Het viel ontzettend mee.”

Vluchtelingenwerk, dinsdag aanwezig op het schip om informatie aan bewoners te verstrekken en vrijwilligers te werven, maakt zich ook geen zorgen over eventueel overlast. 

“De groep mensen die hier komt is ontzettend divers. Wat is nou leuker dan dat?”, zegt Mirjam Dijsselhof, vrijwilliger bij de organisatie. “Wij zullen tot 1 oktober aanwezig zijn op het schip om vragen van vluchtelingen te beantwoorden, bijvoorbeeld over de asielprocedure. Wij kunnen ze niet helpen bij die procedure, maar we kunnen ze hopelijk wel duidelijkheid geven over de gang van zaken.”

(door Joost ter Bogt)





Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden