Afbeelding
Foto: Robert Westera Fotografie

Jongenskoor Dalfsen krijgt vooropleiding in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - In Dalfsen bestaat het al jaren, maar in Zwolle niet: een jongenskoor. Maar voor Zwolse jongens wordt het binnenkort gemakkelijker om bij het koor te gaan, want het opstapje ervoor komt vanaf deze maand naar onze stad. In het Dominicanenklooster start namelijk een muzikale vooropleiding voor het jongenskoor in Dalfsen. “We gaan ze leren muziek te maken, noten lezen en zingen”, vertelt Erik Korterink (29), dirigent van het koor uit Dalfsen.

(door Joost ter Bogt)

Jongenskoren als deze kennen hun oorsprong in de Anglicaanse kerk in Engeland, waar ze ook vandaag de dag nog te vinden zijn, vertelt hij. Het is daar van oorsprong traditie dat jonge jongens tussen schoolactiviteiten door een uitgebreide muzikale opleiding kregen, zodat ze uiteindelijk bij het koor konden en breed muzikaal gevormd werden.
Vanuit hetzelfde idee is het koor en de vooropleiding ervoor in Dalfsen ook ontstaan, vertelt Korterink. Hij is sinds kort dirigent van het jongenskoor daar, maar zelf afkomstig uit Zwolle. Vanwege zijn link met de stad is besloten dat er ook een vooropleiding voor het koor in Zwolle komt.

Opstapje naar het koor

Die vooropleiding moet gaan dienen als algemeen muzikaal opstapje. “Een keer in de week komen we dan half uurtje samen voor algemene muzikale vorming”. Tijdens de muzieklessen gaat de aandacht onder meer uit naar muziek maken, zingen en noten lezen. “Doordat de vorming die de jongens krijgen zo breed is, is het niet alleen handig voor het koor waarvoor je na de opleiding kunt kiezen. Eventueel kun je na de vooropleiding ook op bijvoorbeeld gitaarspelen gaan.”

De vooropleiding voor het koor duurt een jaar. Met deelnemers die na die periode in het koor willen, wordt een groep opgestart. Korterink hoopt dat die groep even leuk wordt als in Dalfsen. “We hebben daar een hele leuke groep jongens. Doordat je als kleine groep samen bent, is de dynamiek erg bijzonder. Er zitten jongens bij in de leeftijd van groep drie en vier. Ook doen we naast de repetities en optredens met het koor ook nog regelmatig leuke activiteiten met z’n allen, zoals lasergamen.”

Om zich heen ziet de dirigent vaak dat mensen bij een jongenskoor een wat ouderwets beeld hebben, vertelt hij. “Dat kan ik ook wel begrijpen, door bijvoorbeeld de toga’s waarin we zingen”. Toch horen de klassiek witte gewaden en de kerkelijke liederen er nou eenmaal bij, zegt hij. “Maar dat maakt zeker niet dat het niet meer past bij deze tijd. We zingen ook vaak in normale kleding”.
Voor de vooropleiding voor het koor is op 12 september om 18.30 uur een proefles waar geïnteresseerden gratis aan deel kunnen nemen. De proefles is voor jongens van groep 3 en 4 van de basisschool. De kosten voor de opleiding zijn daarna 60 euro per kwartaal. Een keer per week wordt er 30 minuten geoefend.

Drie optredens in Zwolle

Om Zwolle kennis te laten maken met jongenskoren, wordt dit najaar drie keer een zogenoemde evensong gehouden in de Dominicanenkerk. Dat is een kerkdienst aan het eind van de middag of het begin van de avond met een grote rol voor muziek, vertelt Korterink. Het jongenskoor uit Dalfsen treedt op tijdens de diensten die worden geleid door voorgangers uit de kerk.

“Iedereen kan daar gratis naartoe komen. We gaan tijdens die avonden, die 45 minuten tot een uur duren, veel mooie muziek zingen.” De diensten zijn kerkelijk, maar gaan gewoon over zingeving in de tijd van nu, vertelt Korterink. “Daarom kunnen ze voor iedereen interessant zijn. Iedereen is daarom ook van harte welkom”, besluit hij.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden