Eline Stolk in het brugwachtershuisje van de Schoenkuipenbrug.
Eline Stolk in het brugwachtershuisje van de Schoenkuipenbrug. Foto: Annelies Kalisvaart

Stichting Brugwachtershuisjes bestaat tien jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Binnenkort zal er op het brugwachtershuisje van de Schoenkuipenbrug een poëtisch lichtkunstwerk worden geprojecteerd.

(door Annelies Kalisvaart)

Eline Stolk van ErvaringRijker vertelt dat Stichting Brugwachtershuisjes ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan in brugwachtershuisjes verspreid over het land het project SPOT ON! Organiseert. “In november en december 2022 zullen in twaalf steden brugwachtershuisjes met een poëtisch lichtkunstwerk worden uitgelicht. Een centraal onderdeel van het lichtkunstwerk is een dichtregel die van toepassing is op het brugwachtershuisje. Met het kunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat brugwachtershuisjes in hun omgeving voor bewoners en voorbijgangers betekenen” aldus Stolk. 

In Zwolle zal dit bij het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug gebeuren. Bewoners in Zwolle kunnen zelf via de site (www.stichtingbrugwachtershuisjes.nl) een berichtje sturen over wat het huisje voor hen betekent of wat voor gevoel ze bij het huisje hebben. Vervolgens zal Sarah Lucassen, de stadsdichter van Zwolle, van de verzamelde woorden en zinnen een gedicht maken. Het gedicht wordt geprojecteerd op het brugwachtershuisje. Een lichtkunstenaar zal zorgen voor de belichting. Vanaf november is het resultaat dan op het huisje naast de Schoenkuipenbrug te zien, vertelt Stolk enthousiast. 

In Zwolle is het een samenwerking met het Deltion college dat de huisjes aan de Schoenkuipenbrug en Menistenbrug beheert, zegt Karin van Brussel van het Deltion College. De gemeente Zwolle heeft destijds de twee huisjes in bruikleen gegeven. Er worden verschillende aanvullende onderwijsprojecten voor studenten van Deltion georganiseerd in en rondom de huisjes. Zo heeft de opleiding Verf- en Applicatietechniek de huisjes bijvoorbeeld van binnen en buiten geschilderd en de opleiding Meubel en Hout heeft speciale op maat gemaakte meubels gemaakt. “Het is een mooie invulling van de huisjes”, aldus Van Brussel.

Projecten die er de laatste jaren georganiseerd zijn, zijn bijvoorbeeld koffie schenken voor ouderen, een kledingruilbeurs en een artiest die een voorstelling voor de studenten kwam geven als introductieactiviteit. Van Brussel vertelt dat de huisjes voor Zwollenaren beschikbaar zijn voor maatschappelijk verantwoorde projecten, het liefst in combinatie met een leerzaam onderwijsproject voor studenten. Zo is er ook al jaren de kerstwandeling voor de school aan de Turfmarkt die langs de huisjes gaat met lichtjes en bijvoorbeeld een koortje.

De opleiding Mode heeft er ook al eens een expositie gehad met een pop aangekleed als verpleegkundige, inclusief een kloppend hart. “Er wordt steeds een verbinding gezocht met wat er gebeurt in de maatschappij”, aldus Van Brussel.
Voor de toekomst staat er het lichtkunstwerk op de planning en verder kan er gemaild worden naar praktijkloket@deltion.nl voor ideeën rondom een maatschappelijk verantwoord project in de brugwachtershuisjes.

Gerard Meijeringh