Afbeelding
Foto: Shutterstock

Taakstraffen voor uitgaansgeweld Grote Markt tijdens protestdag horeca

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Drie mannen die in januari op de Grote Markt twee slachtoffers te lijf gingen die opmerkingen maakten over het vernielen van een reclamebord zijn vrijdag tot taakstraffen veroordeeld. Het uitgaansgeweld had plaats op die ene dag in januari dat de horeca uit protest open ging.

Veel cafés in Nederland gingen op 15 januari uit protest tegen de sluiting vanwege de pandemie open. Zo ook in Zwolle, waar de gemoedelijke sfeer in de avonduren in de Voorstraat, maar ook op de Grote Markt omsloeg. De 20-jarige Jaron T. uit Dedemsvaart leefde zijn agressie uit op een reclamebord van McDonald’s en kreeg de opmerking waar hij nou helemaal mee bezig was. ‘’Ik vond dat hij intimiderend en agressief was’’, zei T. over die opmerking vrijdag tegen de politierechter. 

Seconden later duiken hij, de 22-jarige Mike S. en 21-jarige Jordy G. boven op de man die deze opmerking maakte en de vriend die er tussen sprong. Een van de slachtoffers kreeg rake trappen tegen zijn hoofd, uitgedeeld door ‘de jongen in de witte jas’. Meerdere getuigen wezen T. aan als de ‘kopschopper’. ‘’Ik was het niet’’, zei hij vrijdag.

Het drietal uit Dedemsvaart was die middag met een grotere groep wezen drinken in de stad. De politierechter vond het opvallend dat Mike, die de aanleiding voor de vechtpartij niet had meegekregen omdat hij in de McDonald’s zat, meteen bij buitenkomst begon te slaan. Hij kwam al eerder in aanraking met justitie voor uitgaansgeweld en volgde een gedragstraining.

Beide slachtoffers raakten behoorlijk toegetakeld. Ze vroegen allebei om een schadevergoeding, maar het drietal, dat in de rechtszaal excuses aanbood, wilde die schade niet vergoeden. Ondanks meerdere getuigenverklaringen kon de officier van justitie niet bewijzen dat een van de drie een kopschopper was. En dus eiste ze dezelfde straf voor openlijke geweldpleging tegen alle drie de verdachten: 3 maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk. ‘’De vorm van zegelring van Mike was terug te vinden op gezicht van het slachtoffer,’’ zei de officier.

Advocaat Maurits Jansma benadrukte dat het vermeende kopschoppen niet blijkt uit de beelden van de bewakingscamera van McDonald’s. En hij meent dat de twee aangevers zich niet onbetuigd hebben gelaten. Een celstraf zou desastreus voor de toekomst van de drie jonge mannen. De politierechter, die dat laatste ook zag, kwam uit op een taakstraf van 240 uur voor Jaron en 180 uur voor Mike en Jordy. Ook moet het drietal de schade van de twee slachtoffers vergoeden.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden