Afbeelding
Foto: stockfoto

Zwaar onder invloed van alcohol miste 22-jarige bestuurder bocht in Blaloweg

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – ‘’Besef je dat je iemand dood had kunnen rijden? Straalbezopen achter het stuur en dan veel te hard rijden’’ zei de officier van justitie halverwege de rechtszaak. ‘’Ja dom’’, reageerde de 22-jarige man die in april met zijn auto bij de Blaloweg een geluidswal ramde.

Tegen de beginnend bestuurder uit Lelystad is dinsdag 7 maanden cel en een rijontzegging van 3 jaar geëist. De jonge man was zichtbaar stil van die eis. Hij had ook geen advocaat meegenomen. ‘’Ik heb niets te verbergen’’, gaf hij als reden op. 

Daar dacht de officier toch anders over. Ook de rechters hadden veel vragen over zijn eerste verklaring direct na het ongeval en het nieuwe verhaal waar hij dinsdag mee kwam. Op 24 april kwam iets voor 5 uur in de nacht de melding binnen van een ongeval op de kruising Blaloweg-Westenholterallee. Bestuurder A.P. had de bocht gemist. Volgens zijn eigen verklaring had hij de bijrijder gevraagd even het stuur vast te houden, zodat hij zelf op zijn telefoon even een bericht kon tikken. Bij een blaastest bleek hij maar liefst twaalf keer meer alcohol gedronken te hebben dan is toegestaan voor een beginnend bestuurder.

De jongeman uit Lelystad was onderweg terug van een avondje feesten in discotheek Lucky in Rijssen. Er was veel drank genuttigd. Al op de heenweg zou een fles Jägermeister in de auto zijn rondgegaan. P. weet niet meer hoeveel hij heeft gedronken. En zijn eerste verklaring bij de politie sprak hij in de rechtszaal tegen. De vriend die naast hem zat, ontkende tegenover hem dat P. zijn telefoon vast had, zo zei hij de rechters. Maar waarom zou hij de politie dat van dat stuur vasthouden verteld hebben als het niet waar was? P. weet het niet meer. Duidelijk was ook dat hij te hard had gereden. Een minuut of zeven voor het ongeval reed hij in Zwolle 116 kilometer per uur waar 50 was toegestaan.

Hoewel de man jong is en niet eerder voor iets dergelijks voor de rechter stond, vond de officier van justitie een celstraf op zijn plaats. Voor twee van de inzittenden waren de gevolgen groot. Een slachtoffer liep een scheur in zijn milt op. Een tweede had een bloeding tussen de hersenen en de hersenpan, gekneusde ribben, een gebroken ondertand en heeft een vlek in zijn gezichtsveld. Bij zo’n ernstig ongeval kan het Openbaar Ministerie niet volstaan met de eis van een werkstraf, aldus de officier.

De rechtbank doet op 8 november uitspraak.

Gerard Meijeringh