De deelnemers van de werkervaringsplekken.
De deelnemers van de werkervaringsplekken. Foto: Annelies Kalisvaart

Gezocht werkervaringsplekken voor hoog opgeleide statushouders

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op Hogeschool Windesheim loopt vanaf 2016 het project werkervaringsplekken voor hoogopgeleide statushouders. Twee keer per jaar starten ongeveer tien statushouders met een werkervaringsplek. Ze werken één tot drie dagen gedurende twintig weken zonder salaris en zonder baangarantie. 

(door Annelies Kalisvaart)

De hoogopgeleide statushouders kwamen naar Nederland, hebben op Windesheim cursussen gevolgd en zich de Nederlandse taal eigen gemaakt. Monique Pellemans, projectleider werkervaringsproject voor hoogopgeleide vluchtelingen. “Het geeft de statushouders nieuwe perspectief. De pijlers zijn onder andere dat de statushouders kennismaken met de arbeidscultuur in Nederland, mensen binnen de beroepssector ontmoeten en oefenen met de Nederlandse taal.”

Een mooi voorbeeld van een succesvolle bemiddeling is een statushouder die rechten heeft gestudeerd in Syrië. Ze wilde dit per se in Nederland doen, maar dat is lastig. Vervolgens ging ze als onderwijsassistente aan de slag bij een middelbare school. Ze woonde gesprekken bij die de zorgcoördinator voerde met ouders en kinderen en kon tolken. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ze een opleiding ging volgen als intercultureel opvoedcoach en is toegevoegd aan het zorgadviesteam. Ze ondersteunt de school en stichting bij gesprekken met leerlingen en ouders. Het is voor beiden een goede match. Volgens Pellemans is er een enorm potentieel aan arbeidskrachten. “Zo was er een architect, intelligent en gedreven. Hij mocht bij een architectenbureau meelopen en heeft geleerd hoe de Nederlandse cultuur werkt, waaronder het stellen van vragen, je uitspreken en leren omgaan met collega’s. Hij is echt gegroeid en heeft een stuk bagage meegekregen, waardoor hij via deze werkervaringsplaats een betaalde baan heeft gekregen.”

De begeleiding vanuit Windesheim bestaat gedurende het traject uit één keer per maand intervisiebijeenkomsten, waarbij ervaringen worden uitgewisseld. Iedere deelnemer heeft een coach die de voortgang bewaakt. Werkgevers hebben soms wat reserves. Gedachten die er leven zijn; hoe moet je ze begeleiden? Hoe doe je dat met een andere cultuur? Er zijn al veel stagiaires binnen het bedrijf en wat is de bedoeling precies? Als de statushouders eenmaal binnen zijn in een bedrijf en kennisgemaakt hebben dan zijn bedrijven enthousiast en willen ze vaak een vervolg.

“Statushouders komen uit diverse landen, de meeste mensen komen uit Syrië, maar ook Jemen, Iran, Irak, Afghanistan, Turkije en Armenië. Er was een Iraanse statushouder die een werkervaringsplek heeft gehad bij de gemeente Zwolle. Ze begeleidde lager opgeleide statushouders en kan zich goed inleven in de situatie. Op Windesheim heeft een statushouder die Master of Business Administration heeft gestudeerd in het land van herkomst een tijdelijk contract gekregen,” aldus Pellemans.

Interesse om als bedrijf een hoogopgeleide statushouder een werkervaringsplek te bieden? Neem contact op via werkervaringvluchtelingen@windesheim.nl of kijk op https://www.windesheim.nl/pagina-s/nt2/werkervaringsproject

Gerard Meijeringh