Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Politiek wakker geschud over penibele situatie Dierenweide Dieze Oost

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Zo groot als het maatschappelijk succes is van Dierenweide Dieze Oost, zo penibel is de financiële situatie. René te Wierik van Stichting de Knuffelkonijntjes luidde om die reden de noodklok tijdens het maandag gehouden Raadsplein. Een bedrag van circa 10.000 euro is nodig om onder andere vrijwilligers te vergoeden voor hun werk en om onderhoud te doen.

(door Christiaan Schutte)

Tijdens een inspraakronde refereerde Te Wierik aan het grote maatschappelijk belang van de dierenweide. Tevens lichtte hij kort de situatie toe. Waar het op neerkomt is dat er, om de dierenweide overeind te houden, noodgedwongen geld vanuit Stichting de Knuffelkonijntjes is aangesproken. Iets wat eigenlijk niet de bedoeling is en waardoor de stichting zelfs de ANBI-status kan kwijtraken. Hoewel de stichting is gehuisvest in de accommodatie van de dierenweide is een euro voor de stichting niet een euro voor de dierenweide. Simpel gezegd zijn donaties aan de stichting sec bestemd voor de knuffelkonijntjes en het goede werk dat ermee wordt verricht. Sinds jaar en dag bezoekt de stichting onder andere terminaal zieke kinderen en eenzame ouderen in verzorgingstehuizen. Het contact met een knuffelkonijn doet soms wonderen.

Naast de knuffelkonijntjes zijn er ook andere dieren en vrijwilligers. Hier is het geld van Stichting de Knuffelkonijntjes niet voor bedoeld en evenmin voor zaken als groot onderhoud. Dat terwijl er wel veel is gedaan om de dierenweide op te knappen. Dit nadat Stichting de Knuffelkonijntjes een paar jaar geleden de tot dan toe moeizaam lopende dierenweide overnam als gebruiker. Onder meer werd het dak vernieuwd, wat vanwege lekkage nodig was, en werd de boel gezelliger gemaakt. Met succes, want de dierenweide is populairder dan ooit wat het bezoekersaantal van 18.000 mensen in 23 maanden tijd wel bewijst.

Daarbij had de stichting nog de pech dat corona roet in het eten gooide. Een tijd lang ging de dierenweide op slot en kon er evenmin op pad worden gegaan voor donaties. “In die tijd zijn we bijna kopje onder gegaan”, aldus Te Wierik. Een aantal sponsoren hield de boel in de benen. Daarnaast werd er dus ook geld van de stichting in de dierenweide gepompt en stopte Te Wierik er privé ook geld in. Geld vanuit de stichting gebruiken is volgens hem niet alleen boekhoudkundig onwenselijk maar ook richting donateurs. Te Wierik: “Er zijn donateurs die puur voor de knuffelkonijntjes willen geven en bijvoorbeeld niet voor een pad op de dierenweide dat wordt aangelegd.”

Het zou volgens Te Wierik niettemin zonde zijn als de dierenweide dicht zou moeten vanwege problemen met de exploitatie. Te Wierik: “Hier komen veel ouderen voor een gezellig bakje koffie en veel vrijwilligers doen hier zinvol werk. Ook is het al voorgekomen dat iemand van hier is doorgestroomd naar de arbeidsmarkt. Als je kijkt naar wat de dierenweide voor mensen betekent en wat het oplevert is tienduizend euro niet een heel hoog bedrag.”

De maatschappelijke impact werd maandag door menig raadspartij erkend. Te Wierik voelde zich gehoord en hield er een goed gevoel aan over.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 18 uur geleden
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11