Afbeelding
Foto: Klaas Jelmer Sixma

Tropische verrassing op IJsbeeldenfestival

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

25-11-2022 | Het internationale team van 42 carvers is bijna klaar voor de start van het Nederlands IJsbeeldenfestival. Dit jaar is er een primeur binnen het team: Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands IJsbeelden Festival doet er zelfs een carver uit Suriname mee.

Tropische primeur

Over vier weken is het zover, dan gaat het Nederlands IJsbeelden Festival weer van start! Na twee jaar is hét winterevent van Nederland terug en dit jaar zelfs met een primeur: voor het eerst in de geschiedenis doet er namelijk een carver uit Suriname mee. Nishal Hindori is geboren in het zonnige Paramaribo en kwam tijdens zijn studie, “The Central Academy of Fine Art”, in China voor het eerst in aanraking met ijsbeeldhouwkunst. En met succes: Nishal deed in China succesvol mee aan verschillende ijs- en sneeuwbeeldhouwcompetities. China is de bakermat van de ijsbeeldhouwkunst, een perfecte leerschool. 

Uitdaging op wereldniveau

Door zijn deelname aan verschillende competities werd Nishal de allereerste ijs- en sneeuwbeeldhouwer uit de Surinaamse geschiedenis. Een eervolle titel, die hij met veel trots en passie vertegenwoordigt. Nishal wil zichzelf op artistiek gebied blijven uitdagen en hoopt dan ook een voorbeeld te zijn voor vele Surinaamse kunstenaars. Na China is Nederland het eerste land waar Nishal zijn vaardigheden zal laten zien. Het Nederlands IJsbeelden Festival staat onder internationaal ijsbeeldhouwers goed aangeschreven, alleen de beste carvers ter wereld worden hiervoor uitgenodigd. Nishal is dan ook erg verheugd over zijn deelname en zal zeker zorgen voor een ‘tropische verrassing’. 

600.000 kilo sneeuw & ijs

De 42 carvers zullen met elkaar bijna 600.000 kilo sneeuw en ijs verwerken. Een prestatie van wereldformaat, want nergens anders in Europa worden vergelijkbare festivals georganiseerd met zóveel sneeuw en ijs. Het werk van alle internationale carvers is te bezichtigen van 17 december t/m 5 maart tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival in de IJsselhallen in Zwolle.