Michiel van Willigen, Erik van der Hoek en regiodirecteur Claudia van Bruggen van het Leger des Heils.
Michiel van Willigen, Erik van der Hoek en regiodirecteur Claudia van Bruggen van het Leger des Heils. Foto: Pedro Sluiter

Zwolle toont saamhorigheid; nieuwe soepbus Leger des Heils zeer snel gepresenteerd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Bij het workcenter van het Leger des Heils aan de Dijkstraat is vorige week vrijdagmiddag de nieuwe soepbus gepresenteerd. Het is een elektrische bus, een Mercedes E-sprinter, waarmee het Leger des Heils jaren vooruit kan.

(door Gerard Meijeringh)

Er werd toch wel met trots op teruggeblikt. Binnen no-time had het Leger des Heils het geld voor een nieuwe soepbus grotendeels bij elkaar. “Wat de afgelopen maand is gebeurd, is heel bijzonder”, aldus wethouder Michiel van Willigen, die sprak van een grote mate van saamhorigheid.

Bij de succesvolle inzamelingsactie speelde Eddy Vulperpost, relatiemanager zakelijke markt bij het Leger des Heils, een belangrijke rol. “Ik ben vier maanden geleden begonnen. De soepbus stond toen op het instorten. Ik ben gelijk aan de slag gegaan.” De Y Service Club Zwolle stelde 10.000 euro beschikbaar voor de inrichtingen van de nieuwe bus. Een lekker begin. Het stokte even, maar ineens kwam er heel veel los. Rotary, het bedrijfsleven, particulieren. “Inmiddels is er ruim 83.000 euro binnengekomen. We hebben nog een gaatje van 9.000 euro”, aldus Vulperpost, die zich geen zorgen maakt. In tegendeel. “Als we geld overhouden, kunnen we nieuwe soepketels aanschaffen. Dat wil ik graag. Onze huidige soepketels zijn al vijftien jaar oud.” De komst van de nieuwe bus is zeker geen overbodige luxe. Afgelopen weekeinde gaf de oude bus definitief de geest en was het even improviseren voor de vrijwilligers.

Een grote groep vrijwilligers gaat vier avonden per week met de soepbus op pad om mensen die dak- en thuisloos zijn te voorzien van soep, broodjes en meer. Het brood wordt al jaren gratis beschikbaar gesteld door de Stadsbakker in Zwolle. Volgens Vulperpost maken door de energiecrisis steeds meer mensen gebruik van de soepbus. “We helpen nu honderd mensen per avond.”

De nieuwe soepbus is ook een Mercedes. De Vito is geruild voor de elektrische variant. Erik van der Hoek van Wensink Zwolle heeft er veel energie om ervoor te zorgen dat het Leger des Heils de beschikking heeft verkregen over de juiste bus met de goede voorzieningen. “Deze bus heeft een reikwijdte van 150 kilometer. Er wordt per dag zo’n 40 á 50 kilometer mee gereden. Met deze elektrische bus kun je overal in de stad komen en het kostenplaatje is gunstig. De bus is iets duurder in aanschaf, maar daarna heb je minder kosten. De totale kosten liggen dus een stuk lager”, aldus Van der Hoek, die na wat aandringen vertelt dat er een ‘gunstige prijs’ is betaald voor de bus. 

Het was voor hem wel even aanpoten, want het Leger des Heils wilde per se dat de bus met de Kerst in bedrijf was. Dat is gelukt. Vrijdagavond maakte de nieuwe soepbus voor het eerst de ronde door Zwolle. “De bus is in Harderwijk opgebouwd. Er zit een bar in en kasten. En de bus is voorzien van een luifel. Gisteren is de bus in Almelo bestickerd. Het was krap, maar het is gelukt”, aldus Van der Hoek.


Afbeelding
Vrouwenmiddag 'Wat straal je?!' op 1 juni in Zwolle: Opbrengst voor slachtoffers seksueel misbruik in Mali Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Respectvolle Dodenherdenking in Ter Pelkwijkpark (20 foto's) Algemeen 4 mei, 22:47
Afbeelding
Brand bij kledingzaak TrendZ snel onder controle Algemeen 4 mei, 19:31
Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 3 mei, 12:45
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29