Monique Stevens (l), Adri Stevens en Jellica Kroes genieten alvast van een overheerlijke oliebol.
Monique Stevens (l), Adri Stevens en Jellica Kroes genieten alvast van een overheerlijke oliebol. Foto: Pedro Sluiter

Oliebollen bakken in Zwolle-Zuid voor het goede doel

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Oliebollen bakken voor het goede doel is een goede traditie in de laatste dagen van het jaar. Zo ook in Zwolle-Zuid. Daar worden op 30 en 31 december oudejaarslekkernijen gebakken aan de Van Maanenware 16. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar de ziekte ALS.

(door Gerard Meijeringh)

De actie is op touw gezet door Jellicia Kroes, Monique Stevens en Adri Stevens. Het drietal doet op 8 juni volgend jaar mee aan de Tour du ALS in Frankrijk, waarbij de Mont Ventoux moet worden bedwongen. Een wandeling van 22 kilometer, waarbij voortdurend moet worden geklommen. De top ligt op bijna 2.000 meter. De opbrengst van dit evenement is voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. 

ALS is een dodelijke zenuw/spierziekte. De exacte oorzaak van de ziekte is nog onbekend en er zijn geen medicijnen beschikbaar. Daarom wordt uitgebreid onderzoek naar deze dodelijke ziekte, maar dat kost veel geld. 

De drie maken deel uit van Team ALS Hanno, dat momenteel bestaat uit twaalf personen. Het team is vernoemd naar Hanno Bos. “Hanno is een geboren en getogen Zwollenaar. Hij heeft al acht jaar de ziekte ALS. Wij zijn vrienden van Hanno en het is heel heftig om het ziekteproces bij hem te zien. Met zijn rechterhand kan hij nog net een joystick bewegen, maar je moet zijn hand er wel opleggen. Hij heeft geen kracht meer om op zijn benen te staan. Hij kan niet meer praten en krijgt sondevoeding”, aldus Monique Stevens. 

Toch blijft Hanno Bos zeer positief in het leven staan. “Hij schreef met behulp van zijn oogcomputer dit jaar zijn derde boek, waarmee hij anderen wil helpen om een mensonterende ziekte te accepteren.”  

Zijn vrienden trekken zich het lot van Hanno aan. Daarom besloten ze in actie te komen. Vorig jaar deed Monique Stevens voor het eerst mee aan de Tour du ALS. Hanno Bos was hier ook bij aanwezig. Jammer was dat het slechte weer roet in het eten gooide. “Het evenement werd afgebroken. We konden de tour net niet afmaken. We hebben de top niet gehaald. Toen hebben gelijk gezegd dat we volgend jaar opnieuw meedoen”, aldus Monique Stevens. 

Op 8 juni 2023 zijn Jellica Kroes en Adri Stevens er ook bij. Het doel is uiteraard om via de sportieve uitdaging zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte ALS. “We hebben al diverse acties gedaan. In de zomer heb ik op verschillende braderieën gestaan en in juli hebben we een benefietconcert gehad met popkoor Fitis”, aldus Monique Stevens. 

Vervolgens ontstond het idee om een oliebollenactie op te starten. “Ik bakte altijd al oliebollen voor de buurt. Nu moeten de mensen ervoor betalen”, zegt Jellicia Kroes met een lach. Het drietal heeft uitgebreid geflyerd in Zwolle-Zuid. En dat heeft tot een mooi resultaat geleid. In de voorverkoop zijn al zo’n 1.300 oliebollen verkocht. Ook zijn er mensen die spontaan een donatie komen brengen. Monique Stevens noemt het hartverwarmend.

De drie hopen van harte dat Hanno Bos volgend jaar aanwezig kan zijn bij de Tour du ALS. “Het zou heel mooi zijn als we dit als team samen met Hanno kunnen doen. Maar we gaan sowieso. Gaan we niet met Hanno, dan gaan we voor Hanno”, besluit Monique Stevens. 

Op 30 en 31 december kunnen mensen oliebollen kopen aan de Van Maanenware 16 zolang de voorraad strekt. Er wordt een geïmproviseerde kraam neergezet. Het worden twee gezellige dagen in de Van Maanenware. Alles wordt gezellig aangekleed. Bezoekers kunnen genieten van glühwein en chocolademelk en er is een grabbelton. De oliebollen kosten 1 euro per stuk. Ook zijn er gluten- en lactosevrije oliebollen, verkrijgbaar voor 1,25 euro. 

De oliebollenactie is niet de laatste actie om geld in te zamelen. Met Pasen gaan ze een wandeltocht uitzetten onder de noemer ‘Tour du Wijhe’. 

Meer info over Team Hanno via www.teamalslhanno.nl.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 11 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 12 uur geleden