Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Geen sleutel meer nodig voor OV-fiets op station Zwolle

Algemeen


ZWOLLE - Reizigers op het station Zwolle kunnen voortaan een OV-fiets huren waarvoor ze geen sleutel meer nodig hebben. Het elektronische slot is te openen met de OV-chipkaart. Het gaat in Zwolle om 400 OV-fietsen.

Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fiets abonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. Zet de fiets op slot door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

Elk jaar verdwijnen er zo’n 2000 fietssleutels. Dat komt onder andere doordat reizigers uit gewoonte per ongeluk de sleutels in hun zak steken en mee naar huis nemen. De sloten moeten dan worden opengeknipt. Zonde van de sloten, de kosten om de fiets van een nieuw slot te voorzien en bovenal vervelend voor reizigers, want de OV-fiets is dan niet beschikbaar.

Met de OV-fiets wil NS het reizen met de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken. NS biedt op dit moment bijna 22.000 fietsen aan op bijna 300 huurlocaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Het aantal ritten steeg tussen 2014 en 2019 van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019 en stijgt dit jaar verder door.

Gerard Meijeringh