Bouw van de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein in Zwolle.
Bouw van de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein in Zwolle. Pedro Sluiter

Nieuwe ondergrondse fietsenstalling Zwolle opent op 4 december de deuren

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Zwolle heeft er vanaf 4 december een nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling bij voor maar liefst 5.800 fietsen: Fietsenstalling Stationsplein. De Zwolse fietsenstalling is daarmee één van de grote stallingen in Nederland.

Iedereen die met de fiets via station Zwolle reist, kan vanaf dat moment de fiets makkelijk, veilig en droog stallen in een lichte en ruime stalling onder het Stationsplein. Er wordt nu nog hard gewerkt aan de ingang aan de oostkant van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 gereed. Via de westkant kunnen fietsers vanaf 4 december hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling.

Bijdrage

In maart 2019 is de bouw van de fietsenstalling begonnen. Want meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren volgens de gemeente Zwolle hard nodig. Dit is nu gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS. In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n vierhonderd OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig. Fiets & Service helpt reizigers met onderhoud of reparaties aan hun fiets, zodat zij snel weer op weg kunnen.

Gratis
Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, heeft ze een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van circa 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen.

Borstelbaan

Fietsenstalling Stationsplein heeft twee grote ingangen waar fietsers met de fiets aan de hand de stalling binnen kunnen lopen. De trappen zijn voorzien van een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Nadat de fiets is geparkeerd, kunnen fietsers via de roltrap naar het station lopen en terug. Doordat rij-rekken genummerd zijn, kunnen reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden.

Regenwater

De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst volgens de gemeente vaker zullen voorkomen. De regenbuien die straks op het plein vallen, dienen als water voor de planten die hier over een tijdje groeien. De nieuwe groene inrichting op het Stationsplein en de waterberging moeten bijdragen aan een klimaatbestendige stad.

Stationsplein

Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein opnieuw ingericht tot een verblijfsplek met een grote vijver en veel groen. Samen met de Stationsweg vormt het Stationsplein een belangrijk onderdeel van het denkbeeldige Engelenpad, de verbinding tussen de binnenstad, Spoorzone en de IJssel. De Stationsweg wordt aangepast tot een stadsentree vanaf het stationsgebouw naar de binnenstad. De aanpassingen moeten bovendien zorgen voor schone lucht, een aangenaam leefklimaat en een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het station en de binnenstad, stelt de gemeente.

Fietsrekken

De nieuwe fietsenstalling heeft ruimte voor 5.800 fietsen. Dit is een verdubbeling van het aantal fietsenrekken op de Oosterlaan en Westerlaan. De rekken zijn daardoor niet meer nodig en worden verwijderd. Met attentieborden worden fietsers verzocht hun eigen fiets op de Oosterlaan en Westerlaan te verplaatsen naar de nieuwe stalling. Vanaf 7 december verwijdert AFAC de fietsrekken en fietsen die nog in de rekken staan. De verwijderde fietsen kunnen bij AFAC worden opgehaald door eigenaren.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32