Afbeelding
Foto: Shutterstock

Kleine hennepkweker ontsnapt aan huisuitzetting

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een huurder van een van de flats in de Palestrinalaan in Zwolle had negentien hennepplanten in huis. Delta Wonen eiste in een kort geding ontruiming van de woning, maar kwam daar gedurende de zitting op terug.

Delta Wonen en andere woningcorporaties in en rond Zwolle hebben een ‘zero tolerance’-beleid wat hennep betreft. Dat betekent dat als een huurder een wietkwekerij in zijn woning heeft, vrijwel meteen ontruiming gevorderd wordt. Dat was ook het geval bij een huurder in wiens woning op 6 januari een ‘professioneel ingerichte wietkwekerij’ werd aangetroffen door de politie die er binnenviel. Er hingen assimilatielampen, die onder meer met een tijdschakelaar geregeld werden. Een dompelpomp en ventilator maakten de inrichting af. Ook was er sprake van ‘manipulatie in de meterkast’.

Het klinkt ernstig, maar het gaat hier om negentien plantjes ‘’voor persoonlijk gebruik’’, zo zei advocaat Juliëtte Pinners die maandag de huurder bijstond. ‘’Er wordt gesuggereerd dat de stroom werd afgetapt, maar dat was niet het geval. Er was ook geen overlast en geen sprake van gevaar voor anderen.’’ Sterker nog: het Openbaar Ministerie zag geen aanleiding om de huurder te dagvaarden. Wel krijgt hij nog een boete voorgesteld. ‘’En u gaat civielrechtelijk voor de hoofdprijs’’, zei de voorzieningenrechter tegen Delta Wonen. Hij vroeg zich af of zo’n zwaar middel als ontruiming van de woning hier op zijn plek was. Volgens raadsvrouw Pinners zeker niet. ‘’Als meneer op straat wordt gezet, levert dat grote problemen op.’’ De man staat financieel onder bewind en kan zich geen huurwoning in de vrije sector veroorloven.

Volgens raadsvrouw Brenda van den Berg heeft de man de huurvoorwaarden overtreden. Dat hij niet door het OM vervolgd wordt, staat los van dit kort geding, zei ze namens de corporatie. ‘’En ik kan me voorstellen dat het OM niet vervolgd, omdat ze weet dat civielrechtelijk ook het nodige gebeurt.’’ Ofwel: dat het OM weet dat de corporatie de huurder toch wel op straat zal zetten. De huurder zelf is van jongs af aan drugsverslaafde. De wiet gebruikt hij om rustig te worden. ‘’Ik heb altijd netjes de stroom betaald.’’ Hij wist niet dat er zo zwaar getild zou worden aan het kweken van wiet in de woning. De gemeente Zwolle liet het bij een waarschuwing. De burgemeester waarschuwde hem in de brief dat bij een volgende overtreding de woning voor drie maanden gesloten zou worden.

Na overleg op de gang lijkt ook Delta Wonen voor een waarschuwing te kiezen. Als de huurder een voorstel voor strenge voorwaarden accepteert, vervalt de zaak. Gaat hij niet akkoord, dan wordt de zaak eind deze maand toch voortgezet. De huurder liet al doorschemeren dat hij akkoord zal gaan.

Gerard Meijeringh

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 23 uur geleden