Afbeelding
Foto: Jan Arndt

Muzikale inspiratie en hoog niveau tijdens het Britten Celloconcours 2023.

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Tijdens de 14e editie van het Britten Concours op 11 en 12 maart in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle hebben jonge cellisten elkaar ontmoet, geïnspireerd en tot op grote hoogten uitgedaagd. Het evenement in het ArtEZ Conservatorium vond met publiek plaats, maar was ook via een livestream te volgen. Het jonge cellotalent uit heel Nederland speelde voor een vakjury met o.a. ArtEZ hoofdvakdocenten cello Karlien Bartels en René Berman. 

Hendrik de Ryck uit het Belgische Booischot won de eerste prijs in de categorie I (10 t/m 12 jaar). De jury ziet in hem een groot cellotalent. Hij vertelt een verhaal, zingt op zijn cello, ademt de muziek en ontroert het publiek met zijn spel. In categorie II (13 t/m 15 jaar) won Tudor Marin uit Rotterdam de eerste prijs. De jury noemt hem een rasmuzikant, die risico’s durft te nemen en het publiek weet te boeien. Hij speelt met vuur en energie en is een veelbelovend talent. Het niveau van categorie III (16 t/m 18 jaar) was enorm hoog. Zoey Dor uit Amsterdam wist hier de eerste prijs in de wacht te slepen. Zij overtuigde het publiek in de Hongaarse Rhapsodie van Popper met haar wervelende spel, bravoure en warme volle toon. Ze is een echte performer.

De drie eersteprijswinnaars spelen op 16 april solo met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het winnaarsconcert in Theater De Spiegel in Zwolle en krijgen hier hun prijs uitgereikt door Staatsecretaris Gunay Uslu (onder voorbehoud). Verder krijgen alle eersteprijswinnaars en de winnaar van de tweede prijs in categorie III een masterclass op 3 juni van meestercellist Gregor Horsch aangeboden.

Op 11 maart kregen de deelnemers ook een workshop improvisatie van cellisten Joshua Herwig en Reinout de Vey Mestdagh uit het ensemble WOODCRAFT. WOODCRAFT won onlangs nog de eerste prijs in de Dutch Jazz Competition 2022 met hun improvisatie talent. 

In de drie leeftijdscategorieën van het concours zijn de prijzen als volgt verdeeld: 

Op zaterdag 18 maart vindt in het ArtEZ conservatorium Zwolle het Britten Altvioolconcours plaats. Ook dit concours is zowel live als via een livestream te volgen. Meer informatie: www.hetbritten.nl

Stichting Britten voor Jong Muziektalent is opgericht in 2007 door dirigent en artistiek leider Loes Visser en biedt jonge strijkers de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Met drie strijkorkesten, waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest, het jaarlijkse Britten Concours en de Britten Academie is het een podium voor talentontwikkeling in de muziek. De standplaats is Zwolle, maar deelnemers aan het Britten Concours komen uit alle windestreken van Nederland. De orkestleden komen vooral uit Oost Nederland.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48