Afbeelding
Foto: Eigen foto

Jong muziektalent komt naar Zwolle voor Britten Concours 2022

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - Komend weekend, op 12 en 13 maart vindt het 13e Britten Concours voor jonge talentvolle violisten plaats in het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Een week later, op 19 maart, volgt het concours voor jonge contrabassisten. Stichting Britten stelt zich met dit concours ten doel jonge strijkers van 10 tot 18 jaar een podium te bieden waarop ze zich kunnen presenteren en ze perspectief en een stimulans te bieden om zich muzikaal verder te ontwikkelen. 

Het belooft een mooi concours te worden met een sterk deelnemersveld. Bovendien is het geweldig dat de concoursdeelnemers weer live kunnen optreden voor publiek. Toch is er ook een livestream zodat een nog groter publiek kan meegenieten van het concours. 

In totaal doen er 58 jonge strijkers uit heel Nederland mee die zowel een vrij als verplicht werk zullen spelen voor de vakjury en het publiek. Bijzonder is dat er 2 nieuwe composities worden gespeeld van Killian van Rooij: (Un) Save Haven en van Ed de Boer: Loza. 

De organisatie ligt in handen van Stichting Britten voor Jong Muziektalent i.s.m. het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het concours is openbaar en gratis toegankelijk. Belangstellenden zijn van harte welkom. 

Britten Vioolconcours

Op 12 maart doen in het ArtEZ Conservatorium 23 jonge violisten In de categorie 10 t/m 12 jaar mee aan het concours. ’s Middags spelen 8 violisten in de categorie 16 t/m 18 jaar hun programma voor de jury. Op zondag 13 maart laten 22 deelnemers in de categorie 13 t/m 15 jaar hun spel horen aan de vakjury onder leiding van juryvoorzitter, Loes Visser. De winnaars van het vioolconcours krijgen een masterclass van topvioliste Maria Milstein en een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest.

Britten Contrabasconcours

Aan het contrabasconcours op zaterdag 19 maart (categorie 12 t/m 19 jaar) doen 5 deelnemers mee. Dit concours vindt plaats in de Groote Sociëteit Zwolle vanaf 16:00 uur. Aansluitend aan het contrabasconcours, geeft de Weense contrabassist Dominik Wagner om 19.00 uur een masterclass aan de winnaars. Diverse gerenommeerde contrabassisten maken deel uit van de vakjury.

Winnaarsconcert op 3 april

Alle winnaars van het Britten Concours spelen tijdens het ‘winnaarsconcert’ op 3 april in Theater De Spiegel in Zwolle, dat in het teken van Vrede in Oekraïne staat. Gastsolist is de toppianist Hanna Shybayeva. Loes Visser, artistiek leider van het Britten, vindt meedoen aan het concours minstens zo belangrijk als het te winnen: “Iedere editie vinden we het fantastisch om zoveel jong talent met passie voor klassieke muziek op het podium te zien stralen.. Het Britten Concours is bedoeld om jonge strijkers te stimuleren in hun muzikale ontwikkeling en uit te dagen om met plezier op de top van hun kunnen te spelen.” 

Stichting Britten voor Jong Muziektalent is opgericht in 2007 door dirigent en artistiek leider Loes Visser en biedt jonge strijkers de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Met drie strijkorkesten, waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest, het jaarlijkse Britten Concours en de Britten Academy is het een podium voor talentontwikkeling in de muziek. De standplaats is Zwolle, maar deelnemers aan het Britten Concours komen uit alle windestreken van Nederland. De orkestleden komen vooral Oost Nederland.

Britten Vioolconcours: 12 maart, 9:30 – 20:00 uur
                                        13 maart, 10:00 – 18.00 uur | ArtEZ Conservatorium Zwolle
                                                                                         (Aan de Stadsmuur 88).

Britten Contrabasconcours & Masterclass: 19 maart, 16.30 – 21.00 uur | De Groote Sociëteit Zwolle
                                                                                                                         (Koestraat 8)