Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Koeien in Zwolle weer naar buiten

Algemeen

ZWOLLE - Komende zondag (2 april) om 13.00 uur dansen de koeien van biologisch melkveehouder Harold van Vilsteren uit Zwolle weer naar buiten. Wie van deze jaarlijkse koeiendans wil meegenieten, is welkom op melkveebedrijf Het Rode Huis. En om deze feestdag te vieren is er weer gratis verse biologische melk uit de melktap te proeven

De eerste keer dat de koeien na de winter naar buiten gaan hebben de dieren er vaak erg veel zin in. Ze rennen, springen en dansen van blijheid het weiland in. Daarom wordt dit ook wel de koeiendans genoemd. Op 2 april gaan om 13.00 uur de staldeuren open en springen zo’n 120 runderen het weiland in. Vanaf 12 uur kunnen de koeien en kalfjes van dichtbij in de stal bekeken worden. Ook kan daar gezien worden hoe de koeien met de melkrobot worden gemolken.

Van de biologische melk van het Rode Huis wordt onder andere kaas gemaakt bij zuivelboerderij de Huppe in Zwolle-Zuid. Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat deze unieke samenwerking gestart is. Daarnaast is het bedrijf ook aangesloten bij de biologische coöperatie de Zwolse Stadslanderijen. Enkele collega biologische boeren uit Zwolle presenteren daarom op het erf hun producten. 

De Zwolse Stadslanderijen is opgericht om lokale biologische producten uit de regio Zwolle te verkopen. Zo wordt er onder andere kaas, vlees en eieren uit de regio aangeboden. De boerderij van de familie van Vilsteren staat aan het Roodhuizerpad 1 in Zwolle, vlak achter het Isala-ziekenhuis. Vanwege de verwachte drukte graag op de fiets komen.

Gerard Meijeringh