Het beeld in onthuld. Directeur Eefink (r) brengt een toost uit op het jubileum.
Het beeld in onthuld. Directeur Eefink (r) brengt een toost uit op het jubileum. Foto: Pedro Sluiter

Vogellanden zet steeds meer in op een gezonde levensstijl

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Vogellanden, centrum voor revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl, heeft maandag het 25-jarig jubileum gevierd. Ter ere hiervan werd een kunstwerk onthuld van Ronald Westerhuis. Voor de toekomst is de lijn duidelijk uitgezet. Inzetten op een gezonde levensstijl, want voorkomen is beter dan genezen.

(door Gerard Meijeringh)

Vogellanden vroeg aan Westerhuis om een beeld te maken dat positieve energie en heelheid uitstraalt. Het beeld werd maandag onthuld door drie patiënten: Wang Zong Lier, Elske van der Giezen en Willem Scheffer.

Vogellanden is een begrip in Zwolle. Menig Zwollenaar moest noodgedwongen een beroep doen op de expertise van het revalidatiecentrum,  maar deed dankbaar de deur achter zich dicht na een lange moeizame weg van revalideren. “Wij zijn een centrum waar niemand naar toe wil, waar niemand wil zijn, aldus directeur Fenna Eefting. Vogellanden heeft vijftig klinische bedden en daarnaast heel veel poliklinische plaatsen. De afgelopen jaren heeft het centrum een forse groei doorgemaakt. “Maar onze overhead is niet gegroeid door sneller en efficiënter te werken”, aldus Eefting.

Volgens haar neemt de zorgvraag ‘schrikbarend’ toe. Daarom is al nadrukkelijk ingezet op een gezonde levensstijl. “We leven in een maatschappij die verre van gezond is. Het is zelfs een kunst om gezond te blijven. Het slechte eten wordt op allerlei manieren gestimuleerd. Suiker vernietigt het lichaam. En wat minstens zo belangrijk is: Stress wordt enorm aangewakkerd doordat we de hele dag aanstaan en slecht slapen. En bewegen wordt ontmoedigd. Dat houdt niemand vol, terwijl heel veel klachten zijn te voorkomen. Er is zoveel gezonde voeding en rust is zo belangrijk. Je hebt tijd nodig om te herstellen, maar je krijgt bijna geen rust meer. Het is fnuikend voor je lijf.”
Enkele jaren geleden besloot Vogellanden om hierop in te spelen. Via een integrale behandeling is het doel om de gehele mens te verbeteren en niet alleen de aandoening. Vogellanden biedt een programma om obesitas te behandelen met adviezen op het gebied van voeding, rust en beweging. “We moeten anders leven. Fit worden. Wij willen door deze aanpak mensen duurzaam laten herstellen en een betere versie van deze personen creëren. Ervoor zorgen dat mensen zichzelf in balans kunnen houden en zo chronische aandoeningen voorkomen. Dat doen we al zeven jaar. De eerste resultaten worden binnenkort gepresenteerd”, aldus Eefting.

Vogellanden ziet het uitbreiden van hun werkwijze als een belangrijke volgende stap. Een samenwerking met andere specialisten, zoals neurologen, orthopeden, internisten en gynaecologen. Een gezondheidscentrum in Vogellanden moet hieraan gestalte geven. “Allerlei specialisten zien dat klachten worden opgelost door een gezonde levensstijl en niet met medicijnen”, besluit Eefting.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh