Henk Vogel: "Mensen voelen zich na afloop vaak helemaal opgeladen."
Henk Vogel: "Mensen voelen zich na afloop vaak helemaal opgeladen." Foto: Sigrid Aalfs

Programmamaker Henk Vogel: ‘Zingen in Popup Choir/ inloopkoor werkt bevrijdend’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In de Domicanenkerk vindt donderdagavond weer het Popup Choir, oftewel inloopkoor, plaats. “Het Popup Choir is een groot koor wat in een avond een mooi popliedje driestemming leert zingen,” legt Henk Vogel uit. Hij is programmamaker van het Dominicanenklooster.

(door Sigrid Aalfs)

“Donderdag staat het lied ‘Heroes’ van David Bowie centraal. Het gaat om het meedoen, je hoeft echt geen ervaren koorzanger te zijn. Door mee te doen, ervaar je hoe het is om samen iets moois te maken”, aldus Vogel. 

Op de site van de dominicanen is te zien of er nog kaarten te krijgen zijn. Op het moment van schrijven waren er nog ongeveer vijftig.  Ongeveer vijf keer per jaar kunnen mensen in Zwolle meedoen aan het inloopkoor, de eerste was oktober vorig jaar. 

“Het loopt heel goed, mensen hier houden blijkbaar erg van zingen. Zingen is bevrijdend. Er wordt steeds minder gezongen denk ik; op school en op het muziekonderwijs is vaak bezuinigd. Los daarvan denken velen niet te kunnen zingen”, aldus Vogel. 

“Het draait in het inloopkoor om een popklassieker die bijna iedereen kent. Mensen voelen zich na afloop vaak helemaal opgeladen. Ze zeggen dat ze het heerlijk vonden, gezellig, dat ze er vrolijk van werden, dat ze het vaker willen doen. Heel positief allemaal.”

Twee dertigers uit het westen van het land, Tijmen en Maarten, begeleiden het geheel. Tijmen is gitarist en Maarten dirigent. 

“Ik weet niet meer hoe ons contact ontstond, maar ik wilde in ons programma bezoekers iets laten ervaren van verbinding, of bevrijding,” vertelt Vogel. “Zo kwam ik op hun inloopkoor uit.”  

Tijmen en Maarten bedachten Popup Choir in 2017.Op zo’n kooravond beginnen de begeleiders Tijmen en Maarten samen met het koor met het opwarmen van de stemmen. Daarna zingt het koor wat vrolijke nummers in. 

De begeleiders delen vervolgens de mensen in in drie groepen, naar stemhoogte. Na een pauze begint het oefenen van het meerstemmige lied. Aan het einde van de avond is de slotuitvoering, zonder publiek. 

“Mensen vinden het vaak verrassend om in de kerk niet-christelijke liedjes te zingen. Iets extra’s naast het zingen, is wat deze kerk met zich meebrengt; de mooie akoestiek en het interieur. Bij grote aantallen deelnemers wordt ook wel tussen de kerkbanken gezongen, wat ook prima kan.

In het najaar zingt het Popup Choir ‘We are the champions’ van Queen en ‘It’s a beautiful day’ van U2. 

Zie www.dominicanenzwolle.nl voor kaarten, programma, en opnamen. Meer informatie: www.popupchoir.nl.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen gisteren