Een beeld van de Avond4daagse van vorig jaar.
Een beeld van de Avond4daagse van vorig jaar. Foto: Pedro Sluiter

Zwolse Avond4daagse ligt op recordkoers

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Nog even en het is weer tijd voor de Avond4daagse. Dit jaar wordt het evenement gehouden van 5 tot en met 9 juni. Inmiddels ligt het aantal voorinschrijvingen al op bijna 6.000 en daarmee komt het record aantal deelnemers van 9.155 in zicht. “We zitten op recordkoers”, zegt Hilly Breunis namens de organisatie.

Ook dit keer ligt de organisatie in handen van de Zwolse Wandelverenigingen (ZWV), bestaande uit leden van de Zwolse wandelverenigingen De Zwolse Tippelaars en Wipstrikkwartier. De Zwolse Avond4daagse is de grootste van Nederland. Zwolle lijkt aan de vooravond te staan van een recordeditie. De organisatie kreeg al een grote stroom aan aanmeldingen te verwerken. “Tot nu toe hebben zich 59 scholen aangemeld. Daar komen zeker nog scholen bij. En tijdens de eerste twee wandeldagen kunnen lopers zich ook nog inschrijven”, aldus Breunis.

Het is echter wel handig om je van tevoren in te schrijven. Dat kan via zwolle-avondvierdaagse.nl. Dit voorkomt wachten tijdens de eerste wandelavond en het scheelt ook een euro. Deelname kost bij voorinschrijving 6 euro en tijdens de Avond4daagse 7 euro. Leden van de wandelsportbond krijgen 1 euro korting. Het is ook mogelijk om één avond te lopen voor 5 euro per persoon (leden wandelsport 1 euro korting. Deze lopers krijgen een avondmedaille.

Voor het eerst sinds lange tijd hoeft er geen rekening te worden gehouden met coronaregels. Er zijn vier startlocaties. Sportpark Ceintuurbaan (Be Quick ’28) aan het Stadionplein 25, Sportpark De Verbinding (CSV ’28) in Stadshagen aan de Sportlaan 4), Sportpark Jo van Marle (ZAC) in Zwolle-Zuid aan de Landsheerlaan 42 en Sportpark Het Hoge Laar (Storicia) in Holtenbroek aan de Luttekeweg 5. Elke dag wordt vanaf 18.15 uur gestart. De routes zijn terug te vinden op de zwolle-avond4daagse.nl. Dit jaar is er één nieuwe route. Er wordt niet gewandeld door Westenholte in verband met de verkeersveiligheid. Daarvoor in de plaats komt een route in Stadshagen rond de Milligerplas.

De Avond4daagse wordt volgens traditie vrijdag afgesloten met de defilé vanaf park De Wezenlanden bij het provinciehuis. Dit keer neemt wethouder Michiel van Willigen het defilé af. “We hopen op veel publiek”, aldus Breunis, die benadrukt dat de organisatie erg blij is over de samenwerking met de gemeente. “Daar hebben we heel veel gemak van. De gemeente zorgt voor allerlei dingen, zoals dranghekken en waarschuwingsborden. Daar zijn we heel content mee.” Dat is Breunis ook met de hulp van de vele vrijwilligers. “We hebben een kleine honderd vrijwilligers. Die heb je echt nodig voor allerlei taken, zoals het opbouwen van de startlocaties, het uitzetten van de routes, verkeersregelaars en mensen van het Rode Kruis. Graag zouden we nog meer vrijwilligers willen hebben”, besluit Breunis.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen gisteren