Wandelaars bij een eerdere editie van de Peperbuswandeltocht.
Wandelaars bij een eerdere editie van de Peperbuswandeltocht. Foto: Aangeleverd

Zorgen over terugloop vrijwilligers bij Zwolse Wandelverenigingen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De Zwolse Wandelverenigingen bestaat op 23 april maar liefst 65 jaar. Dat wordt gevierd met een programma, dat nog nader moet worden uitgewerkt. Het jubileum wordt dit jaar met trots gevierd, maar zorgen zijn er ook. Met name over de terugloop van het aantal vrijwilligers.

(door Gerard Meijeringh)

Ooit waren er zo’n 25 wandelverenigingen in Zwolle, maar in de jaren tachtig verdwenen er veel wandelclubs. “Dat kwam door het gebrek aan leden en financiën”, vertelt voorzitter Wim Overink van de Zwolse Wandelverenigingen.

Anno 2023 is er alleen de Zwolse Wandelverenigingen, waarin de verenigingen De Zwolse Tippelaars (DZT) en het Wipstrikkerkwartier zijn vertegenwoordigd. De Zwolse Wandelverenigingen werd in 23 april 1958 opgericht uit een fusie tussen de wandelverenigingen DZT, Storica en Blauwvingers. Doel was om beter met elkaar samen te werken, maar wel met de nadrukkelijke wens van DZT en het Wipstrikkerkwartier om zelfstandig te blijven. Dat was zo en is altijd zo gebleven. Elke vereniging heeft nog steeds een eigen bestuur. De Zwolse Wandelverenigingen had in 1985 een eigen accommodatie bij het voormalige Stilobad aan de Turfmarkt. In 1997 verhuisde de vereniging naar een nieuw onderkomen aan de Veemarkt 35, waar de vereniging nog steeds zit.

Vrijwilligers van beide verenigingen helpen mee met de organisatie van wandeltochten. Elke vereniging levert drie personen voor het bestuur van de Zwolse Wandelverenigingen. De voorzitter is neutraal. Het bestuur van de Zwolse Wandelverenigingen merkt dat het steeds lastiger wordt om vrijwilligers te vinden. “Maar daar hebben heel veel verenigingen mee te maken”, aldus Hilly Breunis, die namens de Zwolse Wandelverenigingen de PR en de notulen verzorgt. “Het is een landelijke tendens. Door corona zijn mensen afgehaakt. Die komen niet meer terug”, vervolgt Overink. “En mensen kiezen steeds meer voor individuele sporten”, aldus secretaris Peter van der Molen van de Zwolse Wandelverenigingen.

Op bepaalde plekken, zoals in natuurgebieden, zie je best veel wandelaars. Maar dat zegt volgens Breunis weinig over nieuwe aanwas bij wandelverenigingen. “Je ziet vaak wandelaars die met de auto ergens heenrijden en met de GPS een wandeltocht doen. Maar deze personen wandelen vaak niet in georganiseerd verband en zijn geen lid van een wandelvereniging”, aldus Breunis. “Mensen zijn door corona voorzichtiger geworden. Met name vijftigplussers. En dat is de groep waar wij het van moeten hebben. Mensen onder de vijftig jaar hebben geen tijd”, aldus Overink.

De Zwolse Wandelvereniging organiseert ieder jaar vier wandeltochten en uiteraard de Zwolse Wandel4daagse. De wintertochten zijn de Blauwvingertocht in november en de Peperbuswandeltocht in februari. Daarnaast is er in september de Bos- en Heidetocht in Hattem en in april de Bos- en Weidetocht in Dalfsen. Voorheen hield de Zwolse Wandelvereniging meer wandeltochten, maar dat is teruggeschroefd. “Je zit met een gebrek aan vrijwilligers. En het loopt steeds verder terug””, aldus Overink. Bij de vier wandeltochten kunnen deelnemers op zaterdag of zondag lopen.

DZT en het Wipstrikkerkwartier hebben gezamenlijk 180 leden. Zo’n 35 lopers doen mee aan de Nijmeegse Wandelvierdaagse. “Elk jaar houden we na afloop een bijeenkomst voor onze leden die de Nijmeegse Wandelvierdaagse hebben gelopen. Voor de lopers is er dan een hapje en een drankje. Er is een fotoshoot en ze krijgen een cadeautje.”

En dan is er uiteraard nog de Avond4daagse. Die wordt dit jaar gehouden van 5 tot en met 9 juni. De inschrijving voor de scholen is inmiddels begonnen. De individuele inschrijving start later. Er hebben zich al zo’n twintig scholen aangemeld. Met tussen 8000 en 9000 deelnemers is de Zwolse variant de grootste wandelvierdaagse van Nederland. “De scholen hebben altijd fanatiek meegedaan. Meedoen aan de wandelvierdaagse is een echte traditie in Zwolle”, aldus Van der Molen.

De Zwolse Wandelverenigingen heeft het vizier nu gericht op de Peperbuswandeltocht die op 11 en 12 februari wordt gehouden. Deelnemers kunnen zich ter plekke inschrijven. Er wordt gestart vanaf de Veemarkt, vlakbij de binnenstad van Zwolle. Deelnemers kunnen kiezen voor de afstanden 5, 10, 15, 20 of 30 kilometer.

Gerard Meijeringh

Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 14 uur geleden
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18