Bezoekers kijken rond bij de Hanze Expositie
Bezoekers kijken rond bij de Hanze Expositie Foto: Gerard Meijeringh

‘Zwolle is echt anders dan andere Hanzesteden’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Zwolle maakt werk van de viering van het Hanzejaar. Met verschillende activiteiten wordt in de stad stilgestaan bij 800 jaar Hanze. Zo staat de Zwolse binnenstad in de spotlights. Donderdag werd hier uitgebreid bij stilgestaan in museum ANNO. Doel is om het verhaal van de Hanzestad te ontvouwen in de binnenstad. Dat gebeurt in de Peperbus, de Schepenzaal, De Sassenpoort en in museum ANNO. Hierbij is een goede samenwerking onontbeerlijk. Alles is op elkaar afgestemd. De conclusie die donderdag werd getrokken: ‘Zwolle is echt anders dan andere Hanzesteden’.

We beginnen met de Peperbus. Na het beklimmen van 236 treden kunnen bezoekers midden in de toren een bijzondere animatie bekijken over Zwolle in de Hanzetijd. Waarom is Zwolle een andere Hanzestad dan de Hanzesteden om ons heen? Deze vraag staat centraal.

In de Schepenzaal worden audiodrama’s en hoorspelen vertoond. In de Schepenzaal heeft ooit de enige Hanzevergadering in Zwolle plaatsgevonden. In ANNO Op het Rondeel bij de Sassenpoort is een buitenexpositie die binnenkort is te bekijken. 

Museum ANNO pakt uit met de Hanze Expositie. Daarnaast is er de Hanze Escape, waarmee bezoekers op een speelse manier meer te weten kunnen komen over het Hanzeverleden van Zwolle. In de tuin van ANNO staan beelden van kunstenaar Pim Trooster die ook een rol spelen in het spel.

Het Academiehuis biedt Panorama Hanze. Een interactieve presentatie over de geschiedenis van Zwolle en het ontstaan van de Hanze. Bezoekers staan midden in een 360 graden-protectie en worden ondergedompeld in het verhaal van de Zwolse Hanze.

Ook op andere plekken in Zwolle zijn er activiteiten. Zoals in Harculo. In de koelwaterhal is tot en met 17 september de tentoonstelling ENERGY te zien. Hierin staan negentien kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland op de schouders van de open geesten uit de tijd van de Hanze. In de centrale Harculo is tot en met 17 september een groepstentoonstelling te zien met werk van kunstenaars uit Münster. 

Zoals staat te lezen op de voorpagina van De Swollenaer is in Zwolle tot en met 17 september het festival Hanze Art Station te bezoeken. Hier worden ook links gelegd met andere Hanzesteden.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20