Rapper NESS.
Rapper NESS. Foto: Lorenzo Schaafsma

Hiphopartiest NESS wint Zwolse Cultuur Talentprijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Hiphopartiest NESS, Ernest Rodziekiewicz (26) is de winnaar van de Zwolse Cultuur Talentprijs: de Peperclip. Hij is daarmee de eerste winnaar van deze nieuwe cultuurprijs. NESS nomineerde zichzelf met zijn debuutalbum ‘Natuurlijke Selectie’. Hij wint hiermee de Peperclip en 5.000 euro. Wethouder Monique Schuttenbeld reikt op zondagavond 3 september tijdens het Stadsfestival de prijs uit. 

Een jury van onafhankelijke experts uit verschillende culturele disciplines bepaalde de winnaar van de Zwolse Cultuur Talentprijs. Zij waren onder de indruk van de technische ritmische kwaliteit en vakkundigheid van NESS. “Daarbij zien we hoe NESS een voorbeeld kan zijn voor een jongere doelgroep in de stad én de trots op Zwolle die NESS uitspreekt als zeer waardevol voor de stad.” De jury vindt het ook passend om via deze weg vanuit de gemeente waardering uit te spreken voor de hiphop muziekscene en de meerwaarde voor de stad te erkennen.

De Zwolse rapper NESS volgde op de Herman Brood Academie in Utrecht de opleiding tot hiphopartiest. Natuurlijke Selectie is zijn debuutalbum. NESS heeft opgetreden in het voorprogramma van de ‘Alles over Hoop’ tour van Sticks, waaronder op 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Op 29 juli is zijn festivaldebuut op Het Moment in Tilburg. En uiteraard treedt NESS op na de prijsuitreiking op 3 september tijdens het Stadsfestival.

De jury geeft daarnaast een eervolle vermelding aan Lieke van der Vegt. Lieke is een beginnend performancekunstenaar en theatermaker. Volgens de jury geeft Liekes inbreng kleur binnen het theaterlandschap van Zwolle. “Ze zet zich met haar artistieke werk structureel in voor het makersklimaat van de stad, maar ook met de evenementen die ze organiseert.”

De Peperclip wordt jaarlijks toegekend aan een getalenteerd persoon (of groep personen) die een bijzondere artistieke prestatie heeft geleverd, korter dan vijfjaar geleden is afgestudeerd en een creatieve- of culturele meerwaarde heeft voor Zwolle.