Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bladeren door bijzondere collectie IJsseltekeningen

Algemeen

HATTEM - Een opmerkelijk onderdeel van de expositie ‘De IJssel, slagader van de Hanze’ in het Voerman Stadsmuseum Hattem is een zorgvuldig samengestelde collectie IJsseltekeningen. Tijdens deze tentoonstelling kunnen museumbezoekers het werk bekijken van tekenaar, schilder, illustrator en publicist Jan Baggen. Hij is jarenlang rondgetrokken door het IJsselgebied en heeft talloze prachtige tekeningen en schilderijen gemaakt. Maar ook beschreef en tekende Baggen het rivierenlandschap van de IJssel voor regionale kranten van de Wegener-dagbladen. Een selectie tekeningen met de bijbehorende artikelen zoals die in de krant zijn verschenen, is nu te bekijken tijdens deze expositie.

De afleveringen over de IJssel zijn gedrukt op stevig materiaal en hebben een formaat van 40x60 centimeter. In totaal 48 IJsseltekeningen staan in twee speciale rekjes opgesteld, waar de museumbezoeker doorheen kan bladeren. Een aangename speurtocht die het nostalgische gevoel oproept van het rondneuzen in bakken met grammofoonplaten. Directeur Bertjan Schrader van het Voerman Stadsmuseum Hattem zegt dat deze presentatie de tentoonstelling een analoge twist geeft. “En dat is juist leuk in een tijd waarin al zoveel digitaal gaat’, aldus Schrader. 

De IJsseltekeningen hebben tot dusver al veel belangstelling getrokken. En goed nieuws voor liefhebbers die graag een of meerdere tekeningen zelf in huis willen hebben. De afbeeldingen zijn namelijk online bij het museum te bestellen. De tekeningen worden dan geleverd als fraaie en handig oprolbare posters. Bestellen is mogelijk via de website van het museum: www.voermanstadsmuseumhattem.nl . Hier is eveneens meer informatie over het bestelproces zelf te vinden.

De expositie ‘De IJssel, slagader van de Hanze’ is tot en met 31 oktober 2023 in het Voerman Stadsmuseum Hattem te zien.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18