Vrolijke gezichten bij de eerste scriptielezing.
Vrolijke gezichten bij de eerste scriptielezing. Foto: Jan Amse

Theaterstuk in de voedselbank: DE NOODZAAK

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Vanaf donderdag 21 september tot en met zondag 8 oktober wordt er in het gebouw van de voedselbank aan de George Stephensonstraat 30, een theaterstuk gespeeld door klanten en vrijwilligers van de voedselbank, getiteld: DE NOODZAAK. Yuna Linde, oprichtster van Theater de Makkers, legt uit hoe deze voorstelling tot stand is gekomen.

(door Ingrid Oosten)

“Vorig jaar heb ik met een klein blauw tafeltje op verschillende plekken in Zwolle gestaan. De vraag die boven dat tafeltje hing was: ‘Samenleven, hoe moet dat?’ Het woord dat het meest als antwoord gekozen werd, was: delen. Ik zat ook een middag bij de voedselbank en ook hier kreeg ik dat antwoord. Bovendien kreeg ik hier mooie verhalen én zag ik het delen ook letterlijk. Mensen die net hun boodschappenkrat hadden opgehaald, deelden met mij een kauwgompje uit het krat. Ik wist meteen: hier moet ik een voorstelling maken.” 

Daarna is Linde, samen met medemakers Corinne Heyrman en Melle Mijnhardt, hard aan het werk gegaan om verhalen te verzamelen. Ze hebben naast klanten en vrijwilligers van de voedselbank, ook de boeren, supermarkten en andere leveranciers gesproken die voedsel doneren. Van al die losse verhalen hebben ze één voorstelling gemaakt. Klanten en vrijwilligers werden gezocht die mee wilden spelen. Dat was nog een uitdaging. Linde: “Het is een thema waarbij je niet direct met je gezicht vooraan wilt staan. Maar zoals een klant in de voorstelling ook bepleit: het taboe moet weg. Die klant heeft zich ook geschaamd en dat is een normale emotie, maar het is fijn dat er een voedselbank is op aanvulling van de wekelijkse boodschappen.” 

De voorstelling wordt gespeeld op locatie. Per voorstelling is er plek voor ongeveer zestig personen. Een kaartje is te bestellen via Zwolse Theaters. Je bepaalt zelf wat je betaalt, van 2,50 euro tot 50 euro. Als je extra betaalt, worden daar kaarten voor klanten en vrijwilligers van de voedselbank van betaald. Ook hier is het kernwoord: delen; delen in de kosten.

Linde is trots op dit project, maar er is meer: "Ik ben trots op elk project dat ik maak (vorig jaar de voorstelling ‘We zwemmen nog’ in het Openluchtbad), maar dit theaterstuk heet niet voor niets DE NOODZAAK. Het is noodzakelijk om te delen, zodat we met elkaar een mooie samenleving kunnen vormen. De Voedselbank zit nu weggestopt in een uithoek van Zwolle. Het is een onbekende wereld ver weg op het industrieterrein, maar een realiteit voor vrijwilligers én honderden Zwollenaren die er wekelijks hun noodzakelijke boodschappen ophalen.” 

De eerste keer dat ze het script voorlas aan de mensen van de voedselbank was ze zenuwachtig, want Linde hoopte dat ze recht hadden gedaan aan de verhalen die ze hadden gehoord. Bestuurslid en inpakker Nelly zegt: "Jullie zijn erin geslaagd om de essentie van het werk weer te geven.” Klant Vic, die ook een rol in de voorstelling heeft: "Het is goed dat deze verhalen verteld worden, zodat mensen weten dat we bestaan en dat je je er niet voor hoeft te schamen.” Linde vat het geheel samen: "Kom vooral naar de voorstelling kijken, dan kun je het hier zien en horen en hopelijk de noodzaak van delen ervaren.”

Gerard Meijeringh