Hib Anninga:"Ik wil iets nalaten dat langer leeft dan wie dan ook. Dat is dit."
Hib Anninga:"Ik wil iets nalaten dat langer leeft dan wie dan ook. Dat is dit." Foto: Gerard Meijeringh

Landgoed Anningahof verwent mensen met combinatie van natuur en beeldende kunst

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Met de herfstvakantie in aantocht is een bezoekje aan Landgoed Anningahof aan de Hessenweg een uitstekende optie. In de loop der jaren heeft eigenaar Hib Anninga een hele collectie beelden verzameld die door het park van 5,75 hectare zijn verspreid. Geniet van prachtige natuur en de meest uiteenlopende beelden.

Hib Anninga heeft heel wat voetstappen gezet op de plek van Landgoed Annigahof. Hier was de boerderij van zijn ouders gevestigd. “In 1953 zijn we hier komen wonen”, vertelt Anninga.“Mijn vader is altijd boer geweest. Het was een gemengd bedrijf. Koeien, Kippen, geiten, varkens, maar we verbouwden graan, rogge, haver en hadden een groentetuin en fruitbomen.” 

Kunstliefhebber

Na achttien jaar vertrok Anninga naar de Randstad. Eerst om te studeren in Amsterdam. Daarna ging hij aan het werk bij ABN en verhuisde hij naar Amstelveen, om later terug te keren naar de hoofdstad.  “Daar ben ik kunstliefhebber geworden. Je kunt daar overal naar toelopen, naar musea, galerieën. Toen heb ik een aantal kunstwerken gekocht.” 

Combinatie tuinen en kunst

In 2002 keerde hij terug naar Zwolle. Hij was al liefhebber van tuinen en was ook kunstliefhebber  geworden. Deze combinatie leek hem wel wat en bracht hij in Zwolle in de praktijk. Daarbij werd hij geholpen en geïnspireerd door architect Ben Loerakker en zijn vrouw Hannie die hij in Amsterdam leerde kennen, en andere galeriehouders. Anninga combineerde natuur met kunst. Waar vroeger koeien graasden, kwamen bomen, bloemen, vijvers en beelden. 

Vierbaansweg

In 2004 was de eerste tentoonstelling op Anningahof met zo’n veertig beelden. Hij legde alles zo aan dat Anningahof in 2005 de status landgoed kreeg. “Circa de helft is natuur, de rest is meer gecultiveerd”, aldus Anniga. Hij hield elk jaar een nieuwe tentoonstelling, maar kreeg vervolgens te maken met de plannen voor de aanleg van een vierbaansweg. Die zou dwars door het park heen komen te lopen. 

Lange tijd stonden provincie en Anninga lijnrecht tegenover elkaar. Uiteindelijk kwamen de partijen toch tot overeenstemming. Anninga moest een deel van zijn grond inleveren en kreeg daar een ander stuk grond voor terug. 

In 2015 kreeg Anninga de Gouden Anjer uitgereikt in Paleis op de Dam en dat bracht alles volgens Anninga in een stroomversnelling. “ik kreeg de Gouden Anjer, omdat ik alles helemaal privé had opgezet. Tijdens de uitreiking zat ik tussen Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat het goed is afgelopen en er overeenstemming kwam over een grondruil.” 

Overnieuw beginnen

Wel moest Anninga helemaal overnieuw beginnen met het park. “Het verband was eruit. En ik kreeg drie jaar tijd om aan de eisen te voldoen om zo de status van landgoed te behouden”, aldus Anninga. Om natuurlijke afscheiding te creëren van de nieuwe vierbaansweg, kwam er een grote geluidswal die helemaal werd beplant. Daardoor is het verkeer nauwelijks nog te horen en is het beeldenpark een mooie rustige plek gebleven waar mensen in alle rust kunnen genieten van natuur en beelden. 

Belevenis

In 2015 opende Anninga het vernieuwde park. Sindsdien heeft hij al heel wat enthousiaste reacties mogen ontvangen. “Mensen zijn laaiend enthousiast. Over de natuur en de beelden en vooral over de combinatie”, aldus Anninga. In het beeldenpark staan ruim tweehonderd verschillende soorten bomen en 117 beelden. Dat maakt een wandeling door het park tot een belevenis. De beelden in het park vormen een subtiele combi met de natuur. Vervelen doet het nooit, ook doordat Anninga ieder jaar nieuwe beelden toevoegt. Met het beeldenpark wil hij de ontwikkeling van de beeldhouwkunst laten zien met het accent op het heden. Hij werkt samen met diverse kunstenaars, waarbij Anninga altijd de vraag zich altijd kritisch opstelt. “Een beeld moet wat te vertellen hebben.” 

Iets nalaten

Elk jaar komt Anninga met een nieuw aanbod. Dit jaar is de 20ste expositie beeldende kunst met 117 beelden in het park en 53 in de verschillende binnenruimtes. Op 14 mei ging het seizoen van start en het loopt tot en met zondag 29 oktober. “De wintermaanden gebruiken we voor groot onderhoud”, aldus Anninga. 

Hij is inmiddels 82 jaar. Met zijn beeldenpark heeft hij iets gecreëerd, waar veel mensen van genieten. Anninga hoopt dat dit nog vele jaren doorgaat. “Ik wil iets nalaten dat langer leeft dan wie dan ook. Dat is dit. Dan kun je alleen een stuk natuur achterlaten.”

Gerard Meijeringh

Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 14 uur geleden
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18