IJsbeelden Festival 2022
© Pedro Sluiter Foto
IJsbeelden Festival 2022 © Pedro Sluiter Foto Foto: Pedro Sluiter

Nog nooit zoveel ijs en sneeuw gebruikt bijgrootste ijsbeeldenfestival van Europa in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Na twee jaar kunnen mensen in Zwolle vanaf afgelopen zaterdag eindelijk weer genieten van het IJsbeeldenfestival. Voor deze editie bij De IJsselhallen worden de ijsrecords gebroken.

Bij het festival zijn zo’n tachtig beelden van 45 ijscarvers te zien. “We hebben nog nooit zoveel ijs en sneeuw gebruikt. 600.000 kilo, dat is megaveel. Daarmee zijn we het grootste ijsbeeldenevenement in Europa”, zegt organisator Eric Broekaart. Dit is voor deze plaats te limit.”

Het IJsbeeldenfestival begon zaterdag 17 december en duurt tot en met zondag 15 maart. Broekaart heeft lang uitgekeken naar de start van het evenement. “Na twee jaar corona was ik daar wel aan toe. Mensen denken dat ik twee jaar niets heb gedaan, maar vorig jaar moesten we het evenement op het laatste moment annuleren. Het waren twee jaren van teleurstellingen en frustraties en het kostte veel energie”, aldus Broekaart. 

Het thema van het IJsbeeldenfestival is ‘What a wonderful world’. “Dat was het thema van vorig jaar en dat hebben we doorgeschoven. We willen laten zien hoe mooi de wereld is, ondanks dat we van de ene in de andere crisis zijn beland.” Dat hebben zo’n 45 ijscarvers gedaan met het vervaardigen van prachtige ijsbeelden. Dit keer zijn er geen Russische carvers, maar wel uit bijvoorbeeld Amerika, Letland, Polen, IJsland en Hongarije. “Ik heb een groot bestand met carvers en er waren ook veel aanmeldingen”, aldus Broekaart.
Het is de vraag of het IJsbeeldenfestival volgend jaar nog plaatsvindt in Zwolle. Het is voor het laatst dat het festival wordt gehoudenop het terrein van de IJsselhallen. Op deze plaats komen woningen.

Broekaart wil het liefst in Zwolle blijven, maar hij heeft nog geen geschikte locatie kunnen vinden. “Dat maakt de toekomst ongewis. Het wordt een ingewikkeld verhaal. Ik heb wel ruimte nodig. We werken met grote blokken ijs. Daardoor zijn veel locaties ongeschikt. Ik heb nog geen respons gehad van de gemeente. Ze hebben me nog niet uitgenodigd voor een gesprek. Als gemeente wil je zo’n evenement toch behouden voor je stad? Als de gemeente het gesprek niet aangaat, moeten ze niet raar opkijken als ik vertrek uit Zwolle. Ik moet wel verder. De tijd begint te dringen. We zijn er mee bezig. Dat moet wel. Het IJsbeeldenfestival vergt wel een voorbereidingstijd van zo’n vijf maanden. Regeren is vooruitzien.” 

Broekaart hoopt dat de gemeente met een goede suggestie komt en wijst erop dat Zwolle meeprofiteert van het IJsbeeldenfestival. “Zwolle is voor veel van onze bezoekers een onbekende parel. Negentig procent brengt een bezoek aan de binnenstad. Daar mikken we ook op. We hebben een samenwerking met hotels, restaurants en musea. En in samenwerking met het ZwolleFonds is er een gratis bus naar de binnenstad.” Op hoeveel bezoekers mikt Broekaart. Hij vindt dat moeilijk in te schatten. “90.000”, zegt hij met twijfel in zijn stem. “Na twee jaar corona weet ik niet hoe de mensen reageren.”Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden