Een beeld van de eerste editie van de Thorbecke / KWF Run
Een beeld van de eerste editie van de Thorbecke / KWF Run Foto: Tonneke van Kesteren

KWF Run op Thorbecke voor stukje bewustwording

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLLE - Bij de Thorbecke Scholengemeenschap start zondag 19 november vanaf 13.00 uur de tweede editie van de Thorbecke / KWF Run. Om 13.00 uur begint de 1 kilometer voor de groepen 3 tot en met 6. Om 13.20 uur start de 2,5 kilometer voor de groepen 7 en 8 en om 13.45 staat de gecertificeerde 5 kilometer op het programma voor iedereen die mee wil doen, zowel wedstrijdlopers als mensen die voor hun plezier rennen.

(door Ingrid Oosten)

Het idee van de Thorbecke/KWF Run is ontstaan doordat vorig jaar de Stadhagenrun niet doorging. Enkele enthousiaste docenten van Thorbecke, locatie Dokter van Heesweg, hebben toen de handen ineen geslagen en daaruit is de Thorbecke/KWF Run ontstaan. Edgar Conradie, één van de organisatoren, vertelt: “We willen onze leerlingen naast kennis en (sport)vaardigheden ook een stukje bewustwording meegeven, zodat ze leren een steentje bij te dragen aan de wereld.” 

Het goede doel KWF staat dan ook niet alleen maar op de flyer en op de shirtjes. Hans Tuin, voorzitter van KWF Zwolle, komt voorlichting geven op Thorbecke. De leerlingen krijgen te horen wat er met het geld gebeurt en waarom het zo belangrijk is dat er onderzoek gedaan wordt. Als de school meer dan 5.000 euro bij elkaar brengt, mogen ze uit een lijst met punten kiezen waar het geld naar toe gaat. Bijvoorbeeld: laboratoriumwerk naar kinderkanker. Vorig jaar werd er bijna 17.000 euro opgehaald, een fantastisch bedrag. 

Naast voorlichting krijgen de leerlingen hardlooptrainingen van Ronald Heuthorst, docent op het CSE. Hij leert de 150 tweedejaars sportleerlingen om een goed eigen tempo aan te houden tijdens de 5 kilometer. Daarnaast is er voor de mensen langs de lijn ook van alles te doen. Er zijn broodjes en drankjes te koop van de Kas van Kaat, een foodtruck van de Agnietenberg is aanwezig, evenals Barts soepkraam. Het dweilorkest uit Windesheim ‘Heuronsis’ zal de muzikale begeleiding voor haar rekening nemen. Daarnaast is er een groot televisiescherm op het schoolplein waar iedereen de lopers op kan volgen. Ook zijn daarop de namen en tijden van de lopers op te zien. Voor de allerkleinsten is er een springkussen en natuurlijk starten en finishen alle lopers onder een grote boog. De vakgroep beeldende vorming versiert de rest van het plein met vlaggen. En er is een speaker aanwezig, die het geheel aan elkaar zal praten: Henk Borgmeijer; al meer dan 40 jaar actief als wedstrijdspeaker en daarmee een zeer bekende in de hardloopwereld. 

Het logo op de T-shirts die de leerlingen dragen is gemaakt door Passie 4 Sports. Er staat eenschoenafdruk op met de tekst: ‘Elke stap is er één’. De loop is niet alleen voor leerlingen en docenten van Thorbecke; al 103 mensen van buiten de school hebben zich aangemeld voor de wedstrijd, maar er kunnen er nog meer bij. Iedereen is welkom. Conradie heeft geen streefbedrag: “Het event zelf is al super tof en elke euro die wordt opgehaald is zeer welkom. Wat begon als een klein idee wordt met het jaar groter en gekker, dat is fantastisch. Dat zoveel mensen zich inzetten voor het goede doel KWF: briljant!”

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 10 uur geleden