Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Strijd voor pumptrack in Zwolle-Zuid heeft resultaat: Onderzoek naar geschikte locatie

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – In Zwolle-Zuid strijden een groep bewoners om de komst van een pumptrack. Dit is baan die vergelijkbaar is met een BMX-baan, maar een pumptrack is verhard met bulten en kombochten. Vorige week maandag (6 november) werd het plan gepresenteerd in de raad en dat had effect. D66 diende een motie in voor onderzoek naar een geschikte locatie. Vrijdag werd hier groen licht voor gegeven.

De groep Zwollenaren, verenigd in de Commissie Pumptrack Zwolle hadden het goed aangemaakt. Vooraf werd een prima presentatie in elkaar gezet en vooraf lieten de pumptrackliefhebbers van zich horen. Voor het stadshuis stonden wel zo’n veertig fietsen, skateboarden en stepjes. Er zijn toffe sprongen gemaakt. We hadden een schans meegenomen. Dan krijg je toch wat aandacht”, aldus Jasper van Stiphout, een van de initiatiefnemers.

Het idee voor een pumptrack in Zwolle-Zuid ontstond begin dit jaar tijdens een gemeentebijeenkomst in Zwolle-Zuid waar mensen initiatieven voor de wijk konden indienen. Hans Peter Los en David van de Geest van MTB Zwolle hielden een presentatie over een pumptrack. “Dat wilde ik ook al heel lang. Het is geweldig voor kinderen en volwassenen. Vervolgens zijn we met elkaar aan de praat geraakt. Toen kwamen er steeds meer mensen bijstaan. Iedereen werd enthousiast. Toen zijn we wat gaan afspreken en hebben we plannen gemaakt. We hebben een website gemaakt, pumptrack Zwolle, een petitie gelanceerd, flyers en posters opgehangen en spandoeken bevestigd op de fietsbruggen. Iedereen is supergemotiveerd en iedereen heeft zijn eigen expertise om in te brengen. We wilden niet wachten op een subsidie, dan kun je verder.”

De groep is verenigd in de Commissie Pumptrack Zwolle. Hierin zitten vijf mensen uit de wijk (Jasper van Stiphout, Marcus Schiere, David van de Geest, Hans Peter Los en Martijn Verhoog) en twee personen die namens de gemeente actief zijn in de wijk. Doel is om een pumptrack te realiseren in Zwolle-Zuid. De commissie heeft nog geen locatie op het oog.


Waarom is het verstandig om een pumptrack aan te leggen in Zwolle-Zuid. Volgens Jasper van Stiphout heeft zo’n baan tal van voordelen. “Het is geschikt voor alle leeftijden en alle disciplines. Pumptrack is laagdrempelig.”

Pumptracks zijn populair in Nederland. “Een pumptrack is een asfaltbaan. Je moet pompen om er doorheen te gaan en zo min mogelijk trappen. Het is afgeleid van BMX. Daar zie je ook dat ze pompende bewegingen maken. Pumptracks hebben mooie kombochten en heuvels. Het is enorm kicken om steeds harder door de bochten te gaan.” Met een pompende beweging maak je snelheid. Pumptracks zijn voorzien van een asfaltlaag en dat maakt het laagdrempelig. “Met een loopfiets en een step kun je er al op. Dan praat je over kinderen van drie of vier jaar en bij een step over kinderen van 5, 6 en 7 jaar. Het begint al heel jong en het is ook heel leuk voor volwassenen om je techniek te verbeteren. Ik heb echt geleerd om bij het mountainbiken mijn bochten beter te maken. Toen ik pumptrack had gedaan, ging het wel tien keer beter. Dat geldt ook voor wielrenners. Pumptrack is geschikt voor alle disciplines. Loopfiets, step, BMX, rolstoel, fiets, mountainbike, alles kan erop.”

In Nederland liggen verschillende soorten pumptracks, van klein tot groot. We hebben contact gehad met Harderwijk om te horen hoe daar de ervaringen zijn. Daar ligt al een paar jaar een pumptrack. Die wordt ontzettend goed gebruikt en overlast heb je daar bijna niet. Daar wordt gewoon gesport en heb je geen hangjongeren. Ze zijn superpositief, ook na een paar jaar. Deze baan is geschikt voor alle disciplines en heeft daardoor altijd wel iets wat in de mode is.” Wat kost de aanleg van een pumptrack? “Het begint bij 100.000 euro en loopt door tot 2 miljoen. Je kunt het zo gek maken als je wilt”, aldus Van Stiphout. Hij nadrukt dat de commissie niet alleen ‘de hand wil ophouden bij de gemeente. “We gaan zelf de kar trekken. Als het onderzoek positief is, gaan we actief aan de slag met het benaderen van sponsoren en het aanschrijven van fondsen en we hopen dat de gemeente ook meebetaalt. Onderzoek moet uitwijzen hoe groot dat aandeel wordt. We zijn in ieder geval blij dat de gemeente meedenkt.” 

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14