Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nieuwe Fraterhuis Talks over de vraag: is het leven een heldenverhaal?

Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat woensdagavond 6 december in het teken van de vraag: is het leven een heldenverhaal? Cultuurfilosoof en filmwetenschapper Flore Lutters zal deze vraag met ons verkennen aan de hand van een rijk palet van fragmenten uit de hedendaagse populaire beeldcultuur. Daarbij staat het spanningsveld centraal tussen de verhalen die wij onszelf vertellen en de werkelijkheid van het leven zelf.

Is het leven een heldenverhaal?
In de populaire cultuur worden we opgeroepen ‘de held in ons eigen levensverhaal te zijn’. Sterren tonen jongeren op Instagram hoe hun leven elke dag een groot avontuur is, superhelden zijn niet weg te denken van het witte doek en op LinkedIn lezen we dag in dag uit succesverhalen van onze collega’s. Tegelijkertijd neemt de mentale gezondheid af in Nederland, voelen veel mensen zich eenzaam en neerslachtig. We kunnen ons afvragen of het menselijk leven wel als heldenverhaal te begrijpen is? Wat de permanente oproep tot heldendom met het moderne zelfbeeld doet? Hoe dit de relaties met andere mensen beïnvloed? Cultuurfilosoof en filmwetenschapper Flore Lutters zal deze vragen met ons verkennen aan de hand van een rijk palet van fragmenten uit de hedendaagse populaire beeldcultuur. Daarbij staat het spanningsveld centraal tussen de verhalen die wij onszelf vertellen en de werkelijkheid van het leven zelf.

Drs. Flore Lutters is docent filosofie aan De Nieuwe School en de Vrije Hogeschool en promovendus aan de Vrije Universiteit. Tevens is hij de oprichter van het platform Film en Filosofie. Daarnaast schreef hij mee aan het boek Denken in het Donker met Andrej Tarkovski (2022) en Tasterderwijs. Twaalf Jonge filosofen op zoek naar verdieping (2023).

Fraterhuis Talks
Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.15 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden