Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nieuwe Fraterhuis Talks over film & filosofie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Talk op woensdagavond 2 november staat in het teken van film & filosofie: de zoektocht naar een ander natuurbeeld. Filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters zal aan de hand van de filmmakers Andrej Tarkovski en Terrence Malick dit natuurbeeld verkennen.

De Franse filosoof Bruno Latour gebruikt de volgende metafoor voor de relatie van de mens tot de natuur de afgelopen eeuwen: ‘wij ervoeren onszelf als de hoofdrolspelers op een passief en stabiel podium’. Dit natuurbeeld legitimeert de exploitatie van de natuurlijke wereld. Veel premoderne culturen begrepen de natuur geheel anders. Voor hen was het een medespeler waar men constant mee moest communiceren. Het moderne natuurbeeld is echter aan het veranderen nu de ecologische problematiek steeds meer op de voorgrond komt. De zoektocht naar een ander natuurbeeld is dan ook in volle gang.

Aan de hand van de filosoof Bruno Latour en de filmmakers Andrej Tarkovski en Terrence Malick zal filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters dit andere natuurbeeld verkennen. Daarvoor maakt hij gebruik van poëtische filmfragmenten uit het oeuvre van de twee cineasten.

Filmtheater Fraterhuis presenteert vanaf oktober 2022 de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.00 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis, waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. De activiteiten worden doorgaans gegeven in het Filmtheater Fraterhuis, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle.

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden