Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over de Watersnoodramp 1953 door Joop van Putten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat zaterdag 28 januari van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van de Watersnoodramp 1953. Aan de hand van verhalen en beelden uit de historie van de stormvloeden neemt Zwollenaar Joop van Putten de bezoekers mee terug in de tijd.

Zeeland is in de loop van de eeuwen vele malen getroffen door stormvloeden. Tientallen dorpen zijn verdwenen, polders weggespoeld. 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat de watersnoodramp van 1953 zich voltrok.

Vele dijken zijn niet bestand tegen de noordwester storm in combinatie met springvloed. ‘De ramp van ‘53’ is een feit. Aan de hand van verhalen en beelden (deels vertoond met originele 16mm projector) uit de historie van de stormvloeden (o.a. het polygoonjournaal uit de eerste dagen na de ramp op film) neemt Zwollenaar Joop van Putten ons mee, terug in de tijd. De zwaarste stormvloeden in Zeeland van de afgelopen 800 jaar passeren de revue om uiteindelijk uit te komen bij de stormvloed, die wij kennen als ‘De ramp van ‘53’.

Joop van Putten (1949) is geboren in Oud-Vossemeer, Tholen, Zeeland. Hoewel hij vanaf zijn zesde jaar is opgegroeid in Loenen aan de Vecht is Zeeland altijd blijven trekken. Vooral de watersnoodramp van 1953 heeft zijn interesse.


Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Gerard Meijeringh

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 23 apr, 08:18
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 apr, 17:02
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 apr, 15:16