Joop van Ommen werd geïnspireerd door zijn moeder.
Joop van Ommen werd geïnspireerd door zijn moeder. Foto: Pedro Sluiter

Joop van Ommen cijferde zichzelf weg voor een beter leven voor kwetsbare mensen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Vrijdagavond is na een kort ziekbed Joop van Ommen op 74-jarige leeftijd overleden. Hij heeft zich altijd ingezet voor kwetsbare mensen in de samenleving. “Hij was het sociale geweten van Zwolle”, aldus Anton Cramer.

(door Gerard Meijeringh)

Cramer schreef een boek over de markante Zwollenaar. Zijn gedachte gaan na overlijden van Joop van Ommen en aan het einde van het jaar terug naar de kerstdiners voor daklozen die hij samen met Jan de Beer organiseerde in de WRZV-hallen. “Joop ging langs bij bedrijven en regelde zo het geld. En hij organiseerde mensen er omheen. Zoals Arie Slob. Dan vier je ineens Kerst samen met minima”, aldus Cramer.

Opgroeien in armoede

Joop van Ommen heeft zich altijd bekommerd om de zwakkeren in de samenleving. Zelf groeide hij op in armoede. Toch was iedereen welkom bij de familie van Ommen en zijn moeder ving allerlei mensen op. “Joop werd geïnspireerd door zijn moeder. In zijn huis hing een groot portret van zijn moeder. Elke avond stond hij even stil bij haar”, aldus Cramer.

Taxichauffeur

In zijn jongere jaren werkte Van Ommen als taxichauffeur. Ook toen trok hij het lot van kwetsbare mensen in de samenleving al aan. “Op een gegeven moment pikte hij een jongen op die van huis was weggelopen en die bood hij een plek aan in zijn huis. Dat was best een opgave. Hij had drie dochters. Ineens kwam daar een dakloze bij’. Die jongen is later toch goed terechtgekomen aldus Cramer.

WRZV-hallen

Joop van Ommen was gek van voetbal. In 1978 was hij mede-oprichter van zaalvoetbalvereniging WRZV. Eerst werd gespeeld in de IJsselhallen. “Maar Joop wilde meer. Daar was ook belangstelling voor. In de IJsselhallen was het koud en het stonk er altijd naar stront door de Veemarkt.” Samen met Leen van Rij van woningcorporatie SAVO en PvdA-wethouder Margriet Meindertsma zette hij zich in om een sporthal te realiseren. Dat lukte. De nieuwe sportaccommodatie, de WRZV-hallen, werd in 1988 geopend. De hal kostte 4 miljoen gulden en dat werd opgehoest door WRZV, met onder andere eigen middelen en uitgifte van obligaties, en de gemeente Zwolle. Met de komst van de hal kreeg zaalvoetbalvereniging WRZV een eigen accommodatie. Het werd een hal waar kansarme jongeren zich sportief konden uitleven. Ook bij de oprichting van WRZV De Boog, de zaalvoetbalvereniging voor mensen met een beperking, was hij nauw betrokken. De Boog kreeg uiteraard ook een plek in de hal.

Eigen hotel

In de nieuwe sporthal konden kwetsbare jongeren hun energie kwijt, maar al snel werd het ook een hal waar Joop van Ommen daklozen ging opvangen. Hij noemde het zijn ‘eigen hotel’. Ze sliepen in de kleedkamers. Joop van Ommen lag regelmatig op ramkoers met de gemeente, maar kreeg het wel voor elkaar dat er meer aandacht kwam voor de dagopvang voor dak- en thuislozen. Er kwamen zeecontainers achter de sporthal waar deze doelgroep terecht kon. ‘In Zwolle slaapt niemand op straat’. Dat was het credo van Joop van Ommen. 

De Herberg

Maar ook de containers achter de hal boden geen structurele oplossing. Daarom ging Joop van Ommen met de woningcorporaties, RIBW en de gemeente Zwolle op zoek naar een oplossing. De zoektocht was lang, maar uiteindelijk wel succesvol. In 2009 gingen de deuren open van De Herberg, de Zwolse opvang voor dak- en thuislozen. 

Onderscheidingen

Rond de opening werd hij uitgeroepen tot ereburger van Zwolle. Als dank voor bewezen diensten. In 2000 werd hij ook al onderscheiden voor zijn inzet voor kwetsbare mensen en kreeg hij een lintje. Hij werd benoemd tot Lid in de Ridder van Oranje Nassau. In 1988 kreeg hij al waardering voor een jongerenproject. Bij dit project werd huizen gesloopt en daarna weer opgebouwd. Het was een samenwerking tussen WRZV en Woningcorporatie SAVO. 

Het project werd beloond met een Hein Roethof Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband die resultaten bereikt met de preventie van criminaliteit. Het desbetreffende Zwolse jeugdproject werd gezien als het beste initiatief ter bestrijding van veel voorkomende criminaliteit. 

Kwakkelende gezondheid

De laatste jaren kwakkelde Joop van Ommen met zijn gezondheid, maar steeds krabbelde hij weer op. Totdat het ineens een stuk minder ging. Vrijdagavond is hij toch nog onverwachts overleden. Met het overlijden van Joop van Ommen verliest Zwolle iemand die altijd klaarstond voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Dat ging zelfs zover dat dit ook wel eens ten koste ging van zijn eigen gezondheid. Joop van Ommen wordt vrijdag begraven op de katholieke begraafplaats op de plek waar ook zijn moeder is begraven. ‘s Ochtends kunnen mensen afscheid van hem nemen in de Dominicanenkerk.

Gerard Meijeringh