Joop van Ommen
Joop van Ommen Foto: Pedro Sluiter

Godfather van dak- en thuislozen Joop van Ommen overleden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Vrijdagavond is na een kort ziekbed Joop van Ommen op 74-jarige leeftijd overleden. Hij heeft zich altijd ingezet voor kwetsbare mensen in de samenleving.

Als taxichauffeur bekommerde Van Ommen zich al om het lot van daklozen. Rode draad in zijn leven was ‘niemand slaapt op straat’. 

In 1978 was hij mede-oprichter van zaalvoetbalvereniging WRZV. Eerst werd gespeeld in de IJsselhallen, maar daarna kwam voor hem een droom uit met de realisatie van de WRZV-hallen. Daarmee kreeg zaalvoetbalvereniging WRZV een eigen accommodatie, evenals WRZV De Boog, de zaalvoetbalorganisatie voor mensen met een beperking. Ook bij de oprichting van WRZV De Boog was hij nauw betrokken.

Joop van Ommen bekommerde zich om kwetsbare mensen in de samenleving. In de WRZV-hallen startte hij een opvang voor daklozen. Van Ommen vond dat niemand op straat hoorde te slapen en met zijn eigen opvang in de hal kon hij hier gestalte aan geven. In 2009 werden de deuren geopend van de nieuwe Herberg, de Zwolse opvang voor dak- en thuislozen. In 2009 ontving Joop van Ommen de Erepenning van de gemeente Zwolle als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle

Joop van Ommen werd in 1987 directeur van de WRZV-hallen en nam in 2019 afscheid. In 2013 stopte hij als voorzitter van zaalvoetbalvereniging WRZV. Daarna was hij nog actief als algemeen bestuurslid van WRZV. In 2009 werd hij gekroond tot ereburger van Zwolle.

De laatste jaren kwakkelde Joop van Ommen met zijn gezondheid, maar steeds krabbelde hij weer op. Enkele dagen ging het een stuk minder met zijn gezondheid. Vrijdagavond is hij toch nog onverwachts overleden. Met het overlijden van Joop van Ommen verliest Zwolle iemand die altijd klaarstond voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Dat ging zelf zover dat dit ook wel eens ten koste ging van zijn eigen gezondheid.

Met het overlijden van Joop van Ommen verliest Zwolle iemand die altijd klaarstond voor mensen aan de onderkant van de maatschappij.
In 2009 ontving Joop van Ommen de Erepenning van de gemeente Zwolle als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40