Vorig jaar deden veel mensen mee aan de stille tocht, een jaar na de invasie in Oekraïne.
Vorig jaar deden veel mensen mee aan de stille tocht, een jaar na de invasie in Oekraïne. Foto: Pedro Sluiter

Herdenking: twee jaar na de invasie

Algemeen

ZWOLLE - Op zaterdag 24 februari worden in Zwolle diverse herdenkingsactiviteiten gehouden om aandacht te vestigen op de Russische invasie in Oekraïne, precies twee jaar geleden. Ook in Stadkamer wordt er stilgestaan bij de oorlog. 

Veel Zwollenaren hebben hun hart en huis opengesteld voor Oekraïners die hun thuis moesten verlaten. De in Zwolle opgerichte stichting ‘Slava i Volya’ (Eer en Vrijheid) houdt activiteiten om blijvende aandacht, solidariteit en bewustwording voor de situatie in Oekraïne te vragen. Deze middag is daar een onderdeel van.

Programma met stille tocht

Het culturele programma bestaat uit de vertoning van een korte documentaire (Paul Susljakov), Oekraïense gedichten (Arseni Vitchenko), een inleiding (Galyna Kostiukevych), zang (Maria Neimysheva) en muziek (Gleb Kuprianov). Daarnaast wordt de expositie ‘De kracht van een vrouw’ van de Oekraïense fotografe Larysa Rusina geopend. Ze vertelt het verhaal achter haar expositie. 

Na afloop van het programma is er een stille tocht. Mensen kunnen zich tot 17.50 uur aansluiten voor Stadkamer Centrum. Om 18.10 uur komt de stille tocht aan bij het stadhuis, waar toespraken worden gehouden en een levend wapen voor Oekraïne wordt gevormd. Deelname aan dit programma en de stille tocht is gratis. Reserveren van tickets voor het culturele programma is wenselijk. Het aantal plekken is beperkt. Dat kan via stadkamer.nl/agenda. Het programma vindt plaats in Stadkamer Centrum van 16.00 tot 17.30 uur. Reserveren is niet nodig voor de stille tocht en de herdenking.

Gerard Meijeringh