Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Caecilia sluit jubileumjaar af met Weihnachtsoratorium

Algemeen

ZWOLLE - Het 150-jarige Toonkunstkoor Caecilia sluit op vrijdag 8 december een enerverend jubileumjaar af met het Weihnachtsoratorium, het kerstconcert van J.S. Bach, in Academiehuis Grote Kerk, dat wordt versierd in feestelijke kerstsfeer. Het concert wordt geopend met een korte felicitatiespeech van de Commissaris van de Koning, Andries Heidema. Het concert begint op 20.00 uur; kaarten zijn verkrijgbaar via de site van het Academiehuis.

“Beter kun je de kerstdagen niet beginnen”, zegt voorzitter Dick de Koning. “Wat de Matthäus-Passion is voor de lijdenstijd, is het Weihnachtsoratorium voor de kerstdagen, waarin Bach het feest van de geboorte van Christus prachtig op muziek heeft gezet”.

Het was een druk maar succesvol jaar voor Caecilia. Hoogtepunt tot nu toe was de prachtige authentieke uitvoering van de Matthäus-Passion in een vrijwel uitverkocht Theater de Spiegel. “Het was ons eerste optreden met het fantastische barokorkest Florilegium Musicum, waarmee dirigent en koor vanaf het begin een geweldig ‘klik’ bleken te hebben. Dat was kennelijk hoor- en zichtbaar voor het publiek, want in de pauze en na afloop ontmoetten we veel ontroerde bezoekers. Sommigen met tranen in de ogen. Die samenwerking smaakte naar meer, dus treden we weer met hen op. We verwachten weer een volle zaal, dus wie nog een kaartje wil, moet niet te lang wachten”.

Eerder dit jaar trad Caecilia op tijdens de Zwolse Korendag ‘Zwolle Zingt’ in februari, de Dodenherdenking (4 mei), de Herdenking van de bezetting van Nederlands-Indië (15 aug.) en Open Monumentendag (9 sept.). “Een best pittig programma”, aldus De Koning, “maar het was de moeite waard. We hebben Caecilia weer goed op de kaart kunnen zetten in het Zwolse.”

Gerard Meijeringh