Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Zwolle deelt vakanties’ wil iedereen een keer op vakantie laten gaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – In het stadhuis heeft wethouder Michiel van Willigen maandag het eerste exemplaar van vakantiegids 2024 voor minima in ontvangst genomen uit handen van Wim van Ree van Diaconie Zwolle. ‘Zwolle deelt vakanties’, waarin zes organisaties zich hebben verenigd, spannen zich in om minima een leuke vakantie te bezorgen. Dit jaar geldt dat voor circa 300 á 400 gezinnen of alleenstaanden.

De organisaties Rotary International, Werkgroep Prettige Vakantie, Stichting Weekje/Vakantie voor iedereen, Stichting Jeugdvakanties Zwolle, Stichting De Ruime Wind/Zeilvakanties voor ieder kind en Stichting VakantieKind hebben zich verenigd in Zwolle deelt Vakanties. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente Zwolle. De coördinatie ligt in handen van Diaconie Zwolle.

Volgens Van Ree is het werk van Zwolle deelt vakanties belangrijk voor kinderen. “Als kinderen niet op vakantie gaan, doen ze niet mee. Vakantie is geen eerste levensbehoefte, maar het is meer dan een tweede levensbehoefte. Als kinderen op vakantie gaan, dan komen ze enthousiast thuis en kunnen ze, net als hun leeftijdsgenoten, ook verhalen vertellen.”

In de vakantiegids voor minima staat een gevarieerd aanbod van vakanties, samengesteld door de zes organisaties. Elke organisatie zorgt voor de invulling van de accommodaties. Diaconie Zwolle heeft een coördinerende rol. Diaconie Zwolle stelt de brief op, die vervolgens door de gemeente wordt verstuurd naar de huishoudens in Zwolle die in aanmerking komen voor een vakantie. 

Diaconie Zwolle zorgt ook voor de publiciteit en houdt in de gaten dat mensen niet te vaak op vakantie gaan via ‘Zwolle deelt vakanties’. Het aantal mensen met een laag inkomen is namelijk hoger dan het aanbod van accommodaties. Daarom mogen mensen zeker niet twee keer achter elkaar op vakantie met Zwolle Deelt Vakanties, maar bijvoorbeeld één keer in de drie, vier of vijf jaar. Dat is per accommodatie verschillend.

Het aanbod is vooral gericht op kinderen tot en met 12 jaar en gezinnen met maximaal drie kinderen. Toch is er een kleine kentering zichtbaar. Zo zijn er ook vakanties voor oudere kinderen. “En we hebben nu ook vakanties voor grotere gezinnen. We hebben een bedrag van 20.000 euro gekregen van een particulier, zodat we de komende vijf jaar vakanties aan grotere gezinnen kunnen aanbieden. We gaan het voorzichtig uitbouwen”, besluit Van Ree.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh