Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Gemeente start in het voorjaar met aanpak oneigenlijk grondgebruik

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op maar liefst 2400 adressen heeft de gemeente geconstateerd dat grond van de gemeente wordt gebruikt door particulieren en bedrijven. De gemeente ziet dit als oneigenlijk grondbezit en gaat hier iets aan doen. Vorig jaar ging de raad akkoord met het plan van het college om oneigenlijk grondgebruik wijk voor wijk aan te pakken. In het voorjaar begint het plan van uitvoering dat minimaal vier jaar in beslag gaat nemen.

Vorig jaar heeft de gemeente alles in kaart gebracht. ā€œWe hebben een scan gemaakt. We willen schoon schip maken en duidelijkheid scheppenā€, aldus wethouder Arjan Spaans. De gemeente heeft alles in kaart gebracht en gaat van wijk tot wijk te werk. Daarbij is goed overleg geweest met Enexis. 

Transformatorhuisjes 

De netwerkbeheerder gaat in een periode van vier tot vijf jaar ruim vijfhonderd transformatorhuisjes plaatsen in de stad. De aanpak van de gemeente is daarop afgestemd. ā€œExenis gaat het stroomnet verzwaren. Een belangrijk iets. Daarom gaan we alles op elkaar afstemmen. Eerst gaan we als gemeente door de wijk heen. Een jaar later worden de transformatiehuisjes geplaatst. Zo krijg je geen discussieā€, aldus Spaans. 

Van wijk naar wijk

De gemeente heeft verkenningen gedaan in alle wijken. ā€œWe hebben in kaart gebracht waar het speelt. Luchtfotoā€™s en kadastrale kaarten zijn over elkaar gelegd. Dan zie je waar de afwijkingen zijn.ā€ 

Voordat een wijk aan de beurt is, wordt een informatieavond gehouden, waarvoor iedereen in de wijk wordt uitgenodigd. Vervolgens worden de mensen waarbij sprake is van oneigenlijk grondgebruik thuis bezocht. ā€œDan gaan we een keukentafelgesprek aan. Zoā€™n gesprek wil je niet in het openbaar voerenā€, aldus Spaans. 

51 voetbalvelden

De gemeente heeft geconstateerd dat een oppervlak van 51 voetbalvelden aan grond van de gemeente wordt gebruikt door inwoners of bedrijven zonder toestemming. Dan gaat het bijvoorbeeld om tuinen, schuttingen en gedempte sloten. Maar ook om parkeerplaatsen die door ondernemers zijn aangelegd. Volgens Spaans is bij veel situatie sprake van onwetendheid. ā€œMensen weten vaak niet precies wat van de gemeente en wat hen is. Ze hebben de grond dan niet expres toegeĆ«igend.ā€ Ook kan uit goeder trouw zijn gehandeld. In dat geval ligt de bewijslast bij de bewoner en zal hij of zij dat moeten bewijzen via bijvoorbeeld oude kaarten of fotoā€™s.

Rechtvaardigheid

De gemeente wil Ć©Ć©n lijn trekken. Wel is het zo dat oneigenlijk grondgebruik onder de 5 vierkante meter buiten beschouwing wordt gelaten. Is er sprake van een grotere omvang, dan gaat de gemeente in gesprek met de desbetreffende bewoner. Heeft de gemeente de grond niet nodig, dan krijgen bewoners de mogelijkheid om de grond te kopen. ā€œMaar dat is niet ons streven. We willen de openbare ruimte openbaar houden. We willen de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk houden. Ik kan me voorstellen dat mensen hier niet altijd blij mee zijn, maar het gaat ook om rechtvaardigheid.ā€

Meer info:

https://www.zwolle.nl/oneigenlijk-grondgebruik

https://www.youtube.com/watch?v=FPhsPYyeY20

Afbeelding

Gerard Meijeringh