Richard Hutten: “De portretfoto’s staan symbool voor iedereen.”
Richard Hutten: “De portretfoto’s staan symbool voor iedereen.” Foto: Sigrid Aalfs

Richard Hutten wil kijker met kunstwerk Atlas bewust maken van de stand van de aarde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Museum de Fundatie is nu de tentoonstelling Fundatie Collectie – REMIX te zien. Hierin onderzoeken vijf kunstenaars de museumcollectie en vullen deze aan met nieuw werk. Eén van de kunstenaars is Richard Hutten. Hij maakte het kunstwerk ‘Atlas’; een houten kast met daarop 390 portretten. De kast staat op een bol; de kast staat voor de wereldbevolking die op de aarde, de wereldbol, drukt. “Mensen consumeren zoveel, de aarde kan dat niet aan; hiermee laat ik zien dat de wereld in brand staat,” legt Hutten uit.

(door Sigrid Aalfs)

“Ik kwam op het idee van Atlas door de Griekse God Atlas die de wereld op zijn rug heeft en eronder gebukt gaat. Met mijn Atlas heb ik dit beeld omgedraaid; de aarde wordt geplet onder het gewicht van alle mensen, het is een metafoor.” 

Hutten bezocht de drie locaties van de Fundatie; Heino, Paaslo en de Fundatie Zwolle, en kwam erachter dat de collectie voor veertig procent uit portretten bestaat. “Daar wilde ik iets mee doen. Vervolgens dacht ik aan het iconische beeld van Atlas.” 

De kast is gemaakt van puur materiaal, hout, en staat symbool voor het consumeren en bewaren van spullen. De bol is gemaakt van epoxy, een soort plastic. “Fossiele brandstoffen zorgen voor een grote CO2 uitstoot. Epoxy is een bijproduct afkomstig van het zuiveringsproces van ruwe olie. Het liefst vermijd ik plastic, maar hier vond ik het een goed idee er iets mee te doen.” 

De portretten zijn rechtstreeks op het hout gedrukt. Sommige portretten zijn bekende mensen als Mandela, die een positief stempel op de aarde drukte. Andere zijn bijvoorbeeld Musk van Tesla en Bezos van het bedrijf Amazon die symbool staan voor overconsumptie. 

Hutten kwam op drie manieren aan de foto’s. “Museumbezoekers konden hun digitale portretfoto aanleveren, de portretten van schilderijen uit de collectie en portretten voortgebracht door AI.” Er zitten 390 foto’s op de kast; dit getal staat symbool voor het aantal baby’s dat per seconde wordt geboren.

In de foto’s zijn de pixels, de vierkante blokjes, goed te zien. “Zo wordt het meer abstract. Ik zoomde in op het gezicht, zodat de ogen allemaal op ongeveer dezelfde hoogte zitten. Het gaat niet om het herkennen van een gezicht, maar het gaat erom dat de portretten symbool staat voor iedereen. Ik zit er zelf ook tussen, ben ook onderdeel van het probleem. We hebben maar één planeet om te delen. De boeren vechten om ruimte om te kunnen boeren, in Gaza en Oekraïne wordt gevochten om ruimte. Er is ook een gevecht om water dat schaars is, aan de gang. Wat ik hoop te bereiken is dat mensen zich bewust worden van de situatie van de aarde.” 

Hutten, oorspronkelijk afkomstig uit Zwolle, is ook een internationaal succesvolle ontwerper. Bij het ontwerpen gebruikt hij natuurlijke materialen en grondstoffen die lang meegaan. Duurzaamheid speelt zijn hele leven al een rol.

De vier andere Remix-kunstenaars zijn Kent Chan, Sibyl Heijnen, Aram Lee en Michael Tedja. De expositie is te zien tot en met 26 mei. Voor meer informatie; www.museumdefundatie.nl

Afbeelding

Gerard Meijeringh