Afbeelding
Foto: Shutterstock

OM: celstraf en afpakken 1 miljoen euro voor leidende rol drugslabs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 36-jarige Zwollenaar is maandag 6,5 jaar cel geëist voor het leiding geven aan een bende gespecialiseerd in het opzetten van drugslabs. Daarnaast wil het Openbaar Ministerie bitcoins van de man afpakken, goed voor een waarde van zeker een miljoen euro.

Zijn handeltje in auto’s leverde de 36-jarige Zwollenaar jaarlijks tussen de 6.800 en 13.000 euro op. Toch blijkt hij de bezitter te zijn van een dure BMW, later ingeruild voor een Mercedes, en 12,3 bitcoins, goed voor een waarde van ruim 1 miljoen euro. De dure auto’s en die bitcoins zijn afkomstig uit de opbrengst van de productie van synthetische drugs, zo vermoedt het Openbaar Ministerie. Danny H. is een van dertien verdachten in het omvangrijke drugsproces Elrits.

Een anonieme tip bracht de politie op het spoor van de levering van grondstoffen voor een drugslab. Vanuit Brabant vertrok bestelbus die op 12 mei 2020 in een loods in de Faradaystraat in Zwolle gestald werd. Later die avond werd er 1.200 kilo apaan aangetroffen, een grondstof voor de productie van harddrugs. Althans: het had apaan moeten zijn. De bende met drie leiders had 180.000 euro uitgegeven aan wat later aardappelzetmeel bleek. Ze waren opgelicht. Veel beter ging het niet bij het drugslab op een industrieterrein in Deventer. Vlak voor de productie in juni 2020 zou starten, vertrouwde de bende het niet en braken ze de boel weer af. Wel zou een lab in Wildervank in het noorden van land lang in productie zijn geweest.

De vraag is alleen hoe goed die toko draaide. Veel chats gaan over wat er allemaal misgaat in Wildervank. Er is een ketel vernield. Er is door de kok per ongeluk 300 liter water met de grondstoffen vermengd. Het driemanschap bespreekt de problemen intensief. Danny H. doet er vanaf zijn aanhouding het zwijgen toe. Ook in de rechtszaal heeft hij niets toe te voegen.

De drie kopmannen ‘’laten uitvoerders het vuile en levensgevaarlijke werk verrichten. Niet opgeleide koks staan met niet gekeurde ketels uren in levensgevaarlijke labs te koken’’, zei de officier. Naast de celstraf van 6,5 jaar eist het OM dat Danny de bitcoins ter waarde van 1 miljoen euro afstaat.

Advocaat Henk Voors vroeg om integrale vrijspraak. Er is volgens hem geen verband tussen de opsteller van de chats uit het dossier en Danny. En als hij al betrokken was, dan was hij één van ‘’een stelletje prutsers. Er wordt nep-apaan geleverd waar je niets mee kunt, het lab in Deventer wordt ontmanteld voor er iets kan gebeuren en Wildervank is één groot tranendal. Het loopt niet, het product is niets waard, er zijn problemen met grondstoffen’’, zei de advocaat. Van een succesvolle productie of verkoop is geen bewijs, zei hij.

Op 31 mei doet de rechtbank uitspraak.

Gerard Meijeringh