Een beeld van het driekorenconcert van 2018.
Een beeld van het driekorenconcert van 2018. Foto: Joop van Putten

Drie Zwolse kamerkoren brengen ‘Ode aan ruimte’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Voor de tweede keer geven Musica Vocalis, Overijssels Kamerkoor en Zwols Vocaal Ensemble gezamenlijk een driekorenconcert. Op zaterdag 13 april brengen ze in Academiehuis Grote Kerk een concert voor de ruimte onder de noemer ‘Ode aan ruimte. “We gaan experimenteren met klank”, aldus dirigent Eugène van Boheemen van het Overijssels Kamerkoor.

(door Gerard Meijeringh)

Op 8 december 2018 brachten de kamerkoren voor het eerst een driekorenconcert. Toen luidde de naam van het concert ‘Rondom Maria. “Dat was toen in de Peperbus. Ton Hagen had toen een speciaal stuk voor ons gecomponeerd”, vertelt Van Boheemen. 

Ongeveer vijf en half jaar later gaan de drie koren weer gezamenlijk optreden. “We hadden al eerder plannen om dit te doen, maar door corona is het uitgesteld. Daarnaast hebben alle koren een druk programma. Dit is echt een uitstapje. Het is niet gemakkelijk om iets te plannen met z’n drieën. Eigenlijk hadden we dit uitstapje na de zomer van vorig jaar gepland. We zaten te wachten op de terugkeer van het Schnitgerorgel, maar dat duurt langer dan verwacht. Al het orgel terugkomt, gaan we het feestelijk inluiden met Toon Hagen. Dat wordt dan ons derde driekorenconcert, maar zover is het nog niet.”

Immers, op zaterdag 13 april is het eerst tijd voor de tweede editie in Academiehuis Grote Kerk. “Het is leuk om elkaar te ontmoeten. Je komt niet zo vaak bij elkaars concerten. En muzikaal is het ook leuk. Je kunt stukken doen die geschikt zijn voor een grotere groep. We hebben nu tachtig zangers. Dan heb je veel meer volume en mogelijkheden. En je kunt werken ook anders doen klinken en de kerk vullen met klank. We gaan op 13 april experimenten met klank. Overal staan zangers. Het publiek heeft verschillende zichtlijnen. We gaan spelen met de ruimte. Soms staan we verspreid en soms gaan twee koren naar elkaar toezingen. Dan krijg je het echo-effect”, aldus Van Boheemen.

Het driekorenconcert duurt zo’n anderhalf uur. De drie dirigenten Raghna Wissink (Musica Vocalis), Martien Hovestad (Zwols Vocaal Ensemble) en Eugène van Boheemen (Overijssels Kamerkoor) hebben stukken uitgekozen. Laatstgenoemde doet een stuk van componist Ola Gjeilo, een Noorse Amerikaan. “Hij is heel populair. Het is een beetje symfonisch, omdat hij in zo’n breed spectrum werkt. Hij schrijft voor koren en steekt muziek in een nieuw jasje. In november komt hij naar de Dominicanenkerk”, aldus Van Boheemen. De koren zijn ook zelf gekomen met eigen signatuur. “En we brengen iets gezamenlijks. Iets met orgel, piano en a capella. Tevens gaan we het hebben over de ‘Magic of music’. Wat is muziek? We brengen een ode aan de muziek. Dat loopt door het hele concert heen. We willen verbinding leggen met muziek en een vonk over laten springen.”

Gerard Meijeringh