Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel. Foto: Aangeleverd

SWZ: ‘Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - SWZ gaat de huur van haar woningen per 1 juli 2024 verhogen met 5,3 procent. Een lastige boodschap voor huurders, vindt Wiepke van Erp Taalman Kip, directeur-bestuurder van SWZ. “Wij weten dat een deel van onze huurders een smalle beurs heeft, maar we kunnen moeilijk anders. Die huurverhoging is echt nodig om de huurwoningen te onderhouden, te renoveren en te verduurzamen, en nieuwe woningen te bouwen.”

Als het gaat om de jaarlijkse huurverhoging heeft De Woonkoepel, de huurdersbelangenvereniging van SWZ, adviesrecht. “Wij komen echt op voor de belangen van de huurders”, aldus de voorzitter Jan Besselink. “De huurverhoging vinden we te hoog. We maken ons vooral zorgen over de groep met middeninkomens die net buiten alle regelingen vallen. Zij komen vaak net niet in aanmerking voor zorg- en huurtoeslag.”

De overheid bepaalt de kaders van de huurverhoging in de sociale huur, en sinds een paar jaar ook de huur in de vrije sector. De huurverhoging per huishouden in de sociale huur mag niet hoger zijn dan de gemiddelde CAO-loonontwikkeling en dat is 5,8 procent. De genoemde huurverhoging van 5,3 procent geldt niet voor iedereen. Er zijn uitzonderingen. “Afgesproken is dat huurders van huizen met een laag energielabel, geen huurverhoging krijgen”, vertelt Besselink. Dat geldt ook voor woningen die gesloopt worden. “Ook een verdeling naar draagkracht vindt SWZ belangrijk”, vult Van Erp Taalman Kip aan. “Daarom vragen we, net als voorgaande jaren, aan huurders met een wat grotere portemonnee een inkomensafhankelijke huurverhoging. Het bedrag is afhankelijk van de hoogte van het inkomen 50 of 100 euro per maand.”

Het kan ook dat er nog huurders in aanmerking komen voor de eenmalige huurverlaging van vorig jaar, als ze die niet al in 2023 hebben gehad. Alle voorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.swz.nl/huurverlaging.

Van Erp Taalman Kip en Besselink benadrukken nogmaals dat ze snappen dat huurders niet blij zijn met zo’n jaarlijkse huurverhoging. “Maar gezien onze grote opgaven in onder meer nieuwbouw, verduurzaming en wonen met zorg, kunnen we simpelweg niet anders. Gelukkig blijven de Woonkoepel en wij altijd goed in gesprek. Ook als onze belangen uit elkaar liggen, kunnen we nog wel begrip hebben voor elkaars standpunten”, aldus de directeur-bestuurder van SWZ. Ook Besselink waardeert de goede samenwerking, en benoemt dat die De Woonkoepel zeker niet in de weg zit om zich te blijven inzetten voor de huurders. “Wij blijven ervoor strijden dat huurders van SWZ betaalbaar kunnen wonen.”

Meer informatie is te vinden op www.swz.nl/huurverhoging

Gerard Meijeringh

default
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 3 mei, 12:45
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29