Kwakkel: "Met LINEA REKTA- acteurs staat de toekomst voor je neus."
Kwakkel: "Met LINEA REKTA- acteurs staat de toekomst voor je neus." Foto: Sigrid Aalfs

LINEA REKTA maakt theatervoorstelling ‘Schuld’ met de nieuwe generatie

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – LINEA REKTA is een theaterfirma die eigentijds theater maakt met de nieuwe generatie. In mei wordt het tiende stuk, ‘Schuld’ opgevoerd. Artistiek leider en regisseur is Jordi Kwakkel.

(door Sigrid Aalfs)

LINEA REKTA betekent letterlijk; rechte lijnen. “Deze naam past bij het soort theater wat we brengen; uitgesproken en open,” vertelt Kwakkel. “In voorstellingen kijken de spelers het publiek aan; zo voelt het zich meer aangesproken, krijgt daardoor een bepaalde gedachte of gevoel. Met ons theater willen we de wereld een stukje gelijker en progressiever maken. De voorstelling ‘Schuld’ gaat over hoe ons geld- en schuldensysteem in elkaar zit.” De acteurs zijn jonge mensen tussen de 12 en 27 jaar. 

Samen met twee anderen vormt Kwakkel de dagelijkse leiding van LINEA REKTA. Met elkaar maken ze allerlei keuzes; welke schrijver, componist, acteurs en welke professionele acteur ze dit keer nemen. “Als artistiek leider ga ik over de keuze en de inhoud van een voorstelling. De keuze voor een onderwerp gaat over iets wat me persoonlijk aangaat, iets dat me raakt. Ik bespreek dit onderwerp vervolgens met schrijvers en ga op zoek naar onderdelen voor een verhaal. Uiteindelijk wordt het een geheel. De aanleiding voor ‘Schuld’ was hoe ons geld-en schuldensysteem in Nederland in elkaar zit, het gaat over financiële en morele schuld.” Als je geld leent, heb je al een schuld; daar begint het. “De voorstelling gaat onder andere over de vragen: Heeft iemand schuld? Wat is de waarde van schuld? Wie bepaalt hoe zwaar die weegt en of de ene schuld erger is dan de andere? Er spelen twee tijdlijnen door elkaar; een voorbereiding op een bankroof en een politieverhoor.”

Bij ‘Schuld’ zijn de acteurs tussen de achttien en zevenentwintig jaar. “Hun leeftijd zegt iets over de boodschap, draagt bij aan het effect. De jonge mensen, ofwel de toekomst, staan voor je neus. Dat laat klimaatactivist Greta Thunberg ook zien; als zij iets zegt heeft dat meer gevolgen dan als wetenschappers iets zeggen. De hoop op verandering zit daarin verscholen. Hoe deprimerend een voorstelling misschien mag zijn, er zijn altijd nog de jonge mensen. Zij laten zien hoe de wereld zijn kan, hoe we willen dat die is. Het gaat om een balans zoeken daarin.”

LINEA REKTA werkt met jonge mensen en daarom heen is een kring van professionals die hen begeleiden. De jonge mensen worden voor vol aangezien, zij zijn de acteurs. “Ze hebben rechten, zoals de begeleiding in het voorstellingsproces, maar ook plichten, zoals het kennen van hun tekst. De jonge mensen worden getraind onder andere op het gebied van stemgebruik, zang en dans.”

Ze zijn al maanden aan het oefenen. De speellocatie wordt Gerrits Tuin aan de Willemsvaart 21, die opgebouwd wordt met tribunes en techniek. Daar oefenen de jonge acteurs straks ook. “Op die locatie komt alles bij elkaar; montage, techniek, enzovoort. Dan wordt het meer echt.”

LINEA REKTA heeft een crowdfundingactie gestart voor het decor, omdat daar nog 5000 euro voor nodig is. Zie; https://www.voordekunst.nl/mijnaccount/projecten/16894

In de maand mei wordt het stuk Schuld diverse keren opgevoerd. De try-out (besloten) is op 2 mei. Op 3 mei is de première. Daarna zijn er voorstellingen op 4, 10, 11, 12, 17, 18 en 19 mei. Ga voor kaarten naar: www.linea-rekta.nl

Gerard Meijeringh