Afbeelding
Foto: Jan Amse

Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Theatergroep De Jonge Honden maakt voor de achtste keer een speciale productie in het kader van Theater Na de Dam op 4 mei. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Theatergroep De Jonge Honden brengt de voorstelling Ik had het moeten weten. Daarmee duikt het gezelschap in het dagboek van de laatste secretaresse van Adolf Hitler: Traudl Junge. 

Met 17 jongeren wordt een indringend beeld opgeroepen van hoe het was om in de alledaagse nabijheid te verkeren deze gevreesde dictator. Hoe kom je in zo’n situatie terecht? Waar had je een andere afslag kunnen nemen? En in hoeverre ben je medeplichtig aan alles wat je baas gedaan heeft? De voorstelling is op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei te zien in Schouwburg Odeon in Zwolle. 

Over de voorstelling

De 22-jarige Traudl uit München wil danseres worden. Maar dan breekt de oorlog uit en alles wordt anders. Op zoek naar avontuur wordt ze - tot haar eigen verbazing - in 1942 de secretaresse van Adolf Hitler. Ze brengt vele dagen met hem door en leert hem kennen als een vriendelijk en vaderlijk figuur. Pas als de oorlog afgelopen is, vraagt Traudl zich af of ze meer vragen had moeten stellen bij de man voor wie ze werkte. Had ze het moeten weten? Deze nieuwe theatertekst, gebaseerd op onder andere het boek van Traudl Junge Tot het laatste uur, is geschreven door Wessel de Vries. De regie is in handen van Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden, en theatermaker Peer van den Berg. De voorstelling wordt uitgevoerd door 17 studenten van Deltion College, Zwolle.

Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen jaren maakte Theatergroep De Jonge Honden o.a. de producties Ik had het moeten weten, HEEN en DAT WAT WE NIET ZIEN in het kader van Theater Na de Dam. Deze producties werden altijd gemaakt in samenwerking met jongeren en/of studenten uit Zwolle en regio Zwolle. 

Ik had het moeten weten is op woensdag 3 en donderdag 4 mei te zien in Schouwburg Odeon in Zwolle. Kaarten zijn te bestellen via www.zwolsetheaters.nl

Ik had het moeten weten wordt gemaakt in samenwerking met Zwolse theaters en Deltion College. Meer informatie: https://www.tgdejongehonden.nl/ikhadhetmoetenweten

Gerard Meijeringh