Afbeelding
Erik Franssen

Bruisende Buren brengt nieuwe voorstelling in Kringloopwinkel Zwolle-Zuid

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Na het succes van de muzikale theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale in de zomer van 2019, komt het wijkproject Bruisende Buren terug naar Zwolle-Zuid. Dit keer bundelt Bruisende Buren haar krachten met Stichting Kringloop Zwolle in de voorstelling ‘De Kringlopera’, die wordt gemaakt wordt in het voorjaar van 2021. 

In aanloop naar de start van het project is op woensdag 21 oktober de eerste (online) informatiebijeenkomst. De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid en haar verhalen. Net als de bewoners van de wijk hebben alle spullen in de kringloopwinkel een verhaal. Door deze verhalen samen met de bewoners te verzamelen, vertelt De Kringlopera het verhaal van Zwolle-Zuid. Het hele project wordt opgebouwd rondom de voorwerpen en de verhalen van de winkel, haar spullen, haar bezoekers en haar medewerkers. 

Meedoen

Wie een verhaal of een bijzonder voorwerp uit de kringloopwinkel heeft, of wil meedoen als speler, zanger, schrijver, muzikant of kostuumontwerper, of wil helpen als vrijwilliger of gewoon nieuwsgierig is, is welkom op de informatiebijeenkomst. De volledig coronaproof online bijeenkomst is van 20.00 tot 21.30 uur. Vanwege de laatste corona-maatregelen, vindt deze informatiebijeenkomst via Zoom plaats. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.bruisendeburen.nl/meedoen. Na aanmelding krijgen ze een link toegestuurd om aan de bijeenkomst te kunnen deelnemen.

Muziektheater

Bruisende Buren is muziektheater voor, door en over bewoners van Zwolle-Zuid waarbij ontmoeting centraal staat. Het project is in 2015 opgezet door KASKO Huis voor muziektheater (voorheen Kameroperahuis). Het begon met kleine muzikale diners bij buren thuis. Vervolgens heeft een eerste kleinschalige muzikale en theatrale route ‘Ontdek de Bruisende Buren’ in juni 2016 plaatsgevonden. In juni 2017 presenteerden ze een nieuwe editie geïnspireerd op Hair, de geruchtmakende musical uit 1969. Deelnemers schreven eigen nummers onder begeleiding van een professionele muzikale coach. Dit resulteerde in de muziektheatershow ‘Bruisende Buren goes Wild’, naar een idee van wijkbewoner en kunstenaar Jehudi van Dijk in regie van Céline Hoex. 

Harculo

In de zomer van 2019 bracht Bruisende Buren een hommage aan de, inmiddels gesloopte, Centrale Harculo in Zwolle-Zuid met de muziektheatervoorstelling ‘Requiem voor de IJsselcentrale’. Bijna honderd wijkbewoners speelden en zongen mee, ondersteund door professionele spelers en makers van KASKO. Bruisende Buren is een initiatief van KASKO en deze editie wordt in ieder geval ondersteund door VSBfonds, het BuurtCultuurfonds van Stadkamer Zwolle en het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.