Landweggeje. Joke Plomp
Landweggeje. Joke Plomp Eigen foto

Galerie Bagijneweide gaat weer open

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Galerie Bagijneweide opent met werk van leden van kunstenaarsvereniging Palet die ’s zomers buiten schilderen in Frankrijk. De expositie is toegankelijk tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 7 en 8 november en 14 en 15 november van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang tot het Paletgebouw aan de Bagijneweide 15 is vrij.

Na een periode van stilte wegens de coronacrisis, is Galerie Bagijneweide weer begonnen met haar maandelijkse exposities. Elke zomer gaat een groep schilders naar Frankrijk om in de buitenlucht te schilderen, maar met de coronacrisis ging dit in 2020 niet door. Gelukkig is er in voorgaande jaren veel extra werk gemaakt dat nog wachtte om te worden geëxposeerd. Nu is hier de kans om dat te zien.

Aquarel

De schilderijen die worden getoond zijn in verschillende delen van Frankrijk gemaakt: in de Provence, Normandië of de Morvan. Er zijn kleurige schetsen van Cora Tamarinof met een dorpsgezicht of zo’n karakteristiek Frans terras als onderwerp. Mooi van diepte is de droge naald ets van Gert Oosterwijk, van een holle weg, waar de boomkruinen met elkaar zijn verstrengeld en zo een tunnel vormen, waarin de blik zich onweerstaanbaar verliest. Subtiel is de aquarel van Joke Plomp met zo’n zonnig Frans landwegje, nauwelijks meer dan een verhard karrenspoor waar je aan de heggenrand de geur van wilde munt en venkel verwacht. En zo is er nog veel meer werk van deze groep van vijftien exposanten.

Vrijheid Blijheid

Voor iedereen die ook graag naar Frankrijk had gewild, maar dit niet kon wegens de coronacrisis, kan deze expositie misschien troost bieden: bij het zien van deze schilderijen even de vrije Franse sfeer proeven en het herbeleven van de ‘joie de vivre’. Naast al het Franse werk is er ook werk te zien dat dit jaar in Nederland is gemaakt tijdens de corona beperkingen, want Paletkunstenaars zitten niet stil. Ze hopen natuurlijk wel in de toekomst weer in Frankrijk te gaan schilderen.

Aanmelden

Conform de RIVM regels moeten bezoeken aan de expositie worden aangemeld. Dat kan heel gemakkelijk door even naar de galerie te bellen: (038) 453 90 60 (in het weekend vanaf 10.30 uur). Zie voor meer informatie www.paletzwolle.nl of www.facebook.com/paletzwolle.

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43