Afbeelding
Foto: Eigen foto

Fraterhuis Academie behandelt Frankrijk en de Franse film

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Twee keer, op zaterdag 28 november en op zaterdag 5 december van 11.00 tot 13.00 uur, staat de Fraterhuis Academie in het teken van Frankrijk. Huisdocent Constant Hoogenbosch neemt de deelnemers mee door de geschiedenis van de Franse film.

Hij begint bij de eerste filmpioniers in Frankrijk en vertelt tot de invloedrijke filmstroming Nouvelle Vague. De colleges zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken, maar voor de liefhebber is het een unieke kans om in korte tijd ondergedompeld te raken in de Franse film.

Deel één heeft als thema Frankrijk & Pioniers van de Film. Frankrijk behoort tot de grote pioniers van het medium film. Al in de prille begindagen komen Fransen als de broers Lumière, Georges Méliès en Alice Guy-Blaché tot hoogstandjes van filmkunst die een belangrijke basis leggen voor wat in de 20ste eeuw nog zou gaan komen. Hoogenbosch gaat terug naar de begindagen van de Franse film, toont voorbeelden van vroege Franse filmwerken en plaatst deze in een cultuurhistorisch kader. De in 1908 opgerichte Franse productiemaatschappij Film d'Art stelde bijvoorbeeld alles in het werk om film van een plat volksvermaak te transformeren tot een elitaire kunst. En Alice Guy-Blaché was tussen 1896 en 1906 waarschijnlijk de enige vrouwelijke filmmaker in de wereld.

Deel twee behandelt Frankrijk & Nouvelle Vague. De Nouvelle Vague is één van de invloedrijkste filmstromingen van de 20ste eeuw. Hoogenbosch gaat terug naar de jaren vijftig, waar zich in Frankrijk rond het toonaangevende filmtijdschrift ‘Cahiers du cinéma’ een groep formeert die wilde afrekenen met de door Hollywood gedicteerde filmwetten en conventies. Ze spraken over de auteursfilm. Namen als François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Jacques Rivette en Agnes Varda worden voor altijd in verband gebracht met deze filmschool, die leven, gedachten en emoties op een oprechte manier wilden weergeven en niet gekunsteld zoals in Hollywood gebeurde. Doel was niet zozeer om publiek te vermaken, maar om oprecht te communiceren. Hoogenbosch spitst het verhaal van de Nouvelle Vague toe op François Truffaut en trekt lijnen naar de Japanse regisseur Yasujiro Ozu (1903-1963) en de Dogme 95-beweging van de Deense regisseurs Thomas Vinterberg en Lars von Trier.

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen 10 euro voor deelname; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn online via de website www.filmtheaterfraterhuis.nl te koop of aan de kassabalie, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan het evenement.

Afbeelding
Workshop 'Stralend jezelf zijn' op 27 januari in Zwolle Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43
Afbeelding
Nieuwjaarbijeenkomst gemeente Zwolle op dinsdag 2 januari Algemeen 1 dec., 11:35